10 начина да направите вашето резюме „велико“

Ключът към намирането и започването на желаната работа е добрата автобиография. И не си мислете, че като нямате стаж в международна компания, описан в нея, няма да можете да привлечете вниманието, така че да ви поканят на интервю. Това, което трябва да направите с автобиографията си е просто да я подредите правилно. Предлагаме ви топ 10-те начина по които да подобрите вашето резюме, според специалистите по управление на човешки ресурси.

10. Започнете с голям списък и след това го съкратете

Поддържането на силна автобиография е от изключително значение за всеки, който се явява страна на пазара на труда, а един от най-добрите начини да се уверите, че тя е възможно най-добра, е да я направите възможно най-дълга. Описвайки цялата възможна информация, която искате да включите, и в последствие съкращаването ѝ, минимализира рисковете от пропуск на важна информация, и в голяма степен – е значително по-удобно.

9. Знаете какво да не включвате

Когато дойде време да стесните списъка с постиженията си, трябва напълно да сте наясно, кое ви представя в по-добра светлина и съответно да махнете това, което ви се губи. За тези от вас които тепърва настъпват на пазара на труда е хубаво да акцентирате на образованието си, допълнителните стажове и практики, в които сте се включили – нещо, което ще открои личността и способностите ви.

8. Избягвайте клиширани фрази

Работодателите в България често изискват шаблонни автобиографии, което е и голямо облекчение за огромен процент от търсещите работа, защото не е необходимо да влагат особена мисъл и креативност, а в същото време рисковете да се изложат се свеждат почти до нулата. Но това също и намалява шансовете вашето CV да изпъкне сред множеството други. Въпреки това, дори в шаблонните форми има определено място, където да изпъкнете творчески, а употребата на клиширани изрази отблъсква обучените специалисти по управление на човешки ресурси.

7. Акцентирайте на постиженията си

Вместо да пълните резюмето си с клиширани изрази, вземете и акцентирайте на нещо измеримо. Всичко, което може да се опише с цифри, показва нещо реално и осезаемо. Винаги бъдете нащрек за начина, по който можете да опишете вашите постижения в числа.

6. Намерете ключовите думи, които вашият работодател търси

За тази цел е необходимо предварително проучване на фирмата, в която кандидатствате. Всяко работно място има своите определени специфики и изисквания, а когато знаете как да акцентирате на тях, това ви поставя една крачка пред другите. Пример за това са споменаването на софтуерните програми, които владеете.

5. Оформете резюмето си по подходящ начин

Когато изрично не е упоменато, че се изисква автобиография, изработена по образец, е хубаво да изберете такова оформление, че да прикриете не до там хубавите ѝ страни. Работодателите, често не харесват „скачащите“ от едно работно място на друго, и когато вие сте сменили няколко, е хубаво да акцентирате върху заеманите длъжности, а не на времето на извършването им. Вписването само на годината, в която сте работили там, е добър вариант да се справите с този проблем.

4. Опитайте със слайд шоу или видео резюме

Определено това е подход, който не е никак популярен, особено в нашите географски ширини. Но става все по-модерен начин на Запад да се впечатляват HR специалистите. И несъмнено с едно такова представяне на себе си, няма да излезете една, а цели 3 крачки пред конкурентите си. Но тази гаранция е единствено ако сте успели да направите интересно и задържащо вниманието видео или слайд шоу.

3. Не я използвайте до края на интервюто

Това е на практика неосъществимо правило, тъй като всички знаем как се насрочват интервютата в България. Но има и един много малък процент, когато работодателите и специалистите по подбор на персонала не са прочели предварително CV –то ви, и възможността да ги очаровате „на живо“ е прекрасна. Ако някой ден ви се случи нещо подобно, запомнете – никога не давайте автобиографията си в началото на интервюто. Много е лесно за специалистите в тази област да сканират резюмето ви и да изградят мнение за вас, като вече ще е без значение какво казвате. За това – дръжте ги в напрежение, очаровайте ги, акцентирайте на себе си и възможностите си, и чак тогава им представете сухата информация.

2. Използвайте няколко биографии за различните работни места

Препоръчително е да изготвяте отделна автобиография за всяка позиция, за която кандидатствате, независимо че те може да са в една и съща област. Както отбелязахме в точка 6, всеки работодател има свои изисквания и търси своя човек. А за намирането му, следи за определени знаци, които ще му покажат, че вие сте този човек.

1. Винаги проверявайте за грешки!

За автора

Вашият коментар