Български студенти изявяват желание да участват в реконструкцията на Нотр Дам

Студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ с желание да се включат в реставрацията на Парижката „Света Богородица“
 
Студентите от специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет ще изпратят писмо-подкрепа до Ан Идалго – кмет на Париж, в което изразяват желанието си да подпомогнат реставрацията на катедралата „Нотр Дам дьо Пари“ – обект на световното културно наследство. 
 
„В Европа няма изградена система за събиране на статистически данни за обектите – паметници на културата, претърпели загуби от пожари“, показва изследване на експерти от Варненския свободен университет, проведено по проект „COST – акция С17. Архитектурно наследство: загуби от пожари, засягащи културно-исторически сгради – паметници на културата“. За проблема сигнализират преди години участниците в проекта – 16 държави, сред които България, Франция, Великобритания, Израел, САЩ, Русия и др. 
 
Унищожителният пожар в катедралата „Нотр Дам дьо Пари“ красноречиво показва, че проблемът продължава да съществува и е на дневен ред приемането на редица правни, организационни, технически мерки, свързани с обезопасяването на световното недвижимо културно наследство.
 
В исторически план България също е претърпяла сериозни щети от пожари, възникнали в сгради – паметници на културата:
 
Варна гори на 10 август 1854 г. Пожарът тръгва от пристанището, но поради силния вятър от морето, огънят стига до централната част на града. Подобни данни има за градовете Шумен, София, Стара Загора, Брацигово и др.
 
– Западното крило на Бачковския манастир изгаря напълно през 1901 г., а през 1947 г. от пожар е унищожен южният двор, в който се намира библиотеката на манастира. 
 
Народният театър „Иван Вазов“, построен през 1904 г., изгаря изцяло през 1923 г. По-късно, по време на основен ремонт през 1971 – 1975 г, когато се създава Камерната зала, част от оригиналната конструкция на сградата, е разрушена поради грешка, тъй като проектната и строителна документация от възстановяването след пожара от 1923 г. не е била намерена.
 
Сред причините за пожари, по данни на друго европейското изследване по проект FiRE – TECH, най-голям дял заемат умишлените палежи, следвани от заваръчните дейности, като част от ремонтно-възстановителни работи. А според предназначението на сградите – паметници на културата, най-големи загуби от пожари са нанесени в религиозни сгради, театри, библиотеки, училища и др. 
 
През последните 10 години, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър“ от специалност „Защита на националната сигурност“ провеждат научно-практически обследвания за риск от пожар на обекти-паметници на културата в цялата страна. До момента са обследвани над 600 обекта.
 
Работи се по форма на сътрудничество „Актуализация на списъка на сградите – недвижими културни ценности във Варна“ по дългосрочен проект, който ще се изпълнява от студентите и преподаватели от специалност „Архитектура“ и магистърска програма „Опазване на културното наследство“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Предвижда се проучвателна дейност по актуализация на Националния регистър на недвижимите културни ценности – издирване, изучаване и изготвяне на заключителни оценки и режими за опазване. Проектът се разработва съвместно с Община Варна и Националния институт за недвижимо културно наследство.

За автора

Вашият коментар