Как Боуен терапията помогна на един млад човек от Пловдив (СНИМКИ)

Написано с много любов и благодарност към всички Боуен терапевти по света…

През 2015-та година, след един студентски празник Николай Попов се се разболява от левкемия, но благодарение на хиляди хора от цяла България и мнозина приятели, впуснали се в мащабна кампания, успяват да съберат над половин милион лева за лечението му. Повече от година групата младежи напористо чукат от врата на врата, провеждат акция след акция, продават картини, правят театрални постановки, базари и заразяват с ентусиазма си почти цял един град, докато един ден през април на 2016-та години Ники не заминава с родителите си на лечение в Германия. Тогава парите все още не са събрани, но никой не се и съмнява, че това няма да се случи. Парите са само средство, всичко зависи от това колко е силен психически и физически млади човек днес. 

Блаогодарение на борбените родители Мариела и Тодор обаче няколко месеца по-късно Ники се прибира от университетската болница вув Висбаден след успешно лечение, за да продължи възстановяването си в България. Още по трудна стъпка, за която вече Ники трябва да разчита единствено и само на характера си. Само той си знае какво му е било през всичките тези месеци и какво е преживял затворен между четири стени. Ники обаче е силен, целеустремен и готов да се бори с предизвикателствата, които животът му издига. Самият той споделя, че най-голямото му богатство са именно приятелите, които го заобикалят. Един от тях е Петър Чакъров – Боуен терапевт, който рязко вдига на крака 24-годишния пловдивчанин, за да може той днес да гледа със самочувствие на живота, да тренира и да бъде това, което иска да бъде – човек.

В тази връзка публикуваме разказа на майката на Николай Попов – Мариела без редактроска намеса, за да може повече хора да видят и усетят чудото, която терапията дава на момчето или алтернативен метод, с който всеки може, както се казва да даде рестарт на здравето си.

Здравейте,

Казвам се Мариела Митева, от Пловдив, и имам най-прекрасния, жив и здрав, син на света. Това е моят Ники. Искам да споделя с всички вас, които не познавам, нашата история – история, която ни отведе до българските Боуен терапевтите Диана Панайотова и Петър Чакъров.

За първи път чух думите „Боуен терапия“ през 2015-та. Обади ми се моя бивша колежка и приятелка, днес вече Боуен терапевт Диана Панайотова. Няколко месеца преди този разговор, след 5 годишно пребиваване в Азия, се бях върнала в България с разбито здраве.

Предложи ми нещо, което аз неистово търсех – алтернативен метод, с който мога да дам рестарт на здравето си. Приех за точно 1 секунда предложението да бъда нейният първи пациент….и никога не съжалих. Само с 5 сеанса терапевтът ми възвърна функциите на ендокринната система и овладя болките и растежа на кистата на коляното ми…

Всичко беше прекрасно, до съдбоносната за мен дата 20-ти декември 2015…в която започна нов етап от живота ни, за мен и моят син, Ники. За няколко секунди света ни се преобърна – на синът ми му бе поставена диагноза остра лимфобластна Т-клетъчна левкимия…звучи страшничко, нали…?!… Последваха моментална хоспитализация, химиотерапии, на които Ники, за съжаление, не отговаряше и състоянието му се влошаваше. Последва уникална по рода си и размери дарителска кампания, в която се включиха милиони хора от България и Европа, благодарение на които успяхме да съберем колосалната сума от 250 000 евро и аз и Ники заминахме на лечение в гр. Визбаден, Германия. Там последваха няколко химиотерапии, които доведоха Ники до ремисия и трансплантация на стволови клетки на 24-ти май 2016 г. Успешна трансплантация! Всичко вървеше по план, Ники започна да се възстановява…но в началото на август, същата година, нещо се обърка… започнаха усложнениа, едно след друго…

Немските лекари се бореха с вирусни инфекции, реакция на отхвърляне на донорските клетки и някък на заден план останаха симптомите, които приковаха Ники на легло – нечовешки болки в дланите и ходилата, невропатия, вследствие на лъче и химиотерапиите и медикаментозната атака на тонове химични препарати и лекарства, които Ники пое през тези няколко месеца. Това доведе допочти напълно обездвижване, атрофия на мускулите, депресивни състояния, загуба на 30 кг от теглото му.

От август до септември, немските лекари в клиниката във Визбаден, Германия, направиха каквото можаха…и ни изписаха…аз носех синът си на ръце, тогава Ники тежеше само 47 килограма и не можеше да ходи, не можеше да спи от болки и да се обслужва самичък. Трябваше да останем в Германия, защото Ник не беше в състояние да бъде транспортиран до България. Тогава реших, може би едно от най-спонтанните и успешни решения в живота ми, че е време да помогна на Ники…мисълта за Боуен терапевта Диана беше първото, което изникна в главата ми… Свързах се веднага с нея и решехме на момента, че тя ще прави на Ники Боуен сеанси от разстояние…аз правих снимки на синът ми в леглото, които и изпращах, а тя, съсредоточавайки се върху тях, му правеше дистанционни терапии…

и Чудото започна да се случва…

С Боуен сеансите, Ники успяваше да поспи по 2-3 часа , часове, в които нямаше болки…И така успешно го закрепихме, за да предприемем връщането си в България, на 31-ви октомври. През това време, доколкото разбрахме, случаят на Ники е бил обсъждан многократно от Боуен терапевтите на Пловдивската Боуен общност и се е стигнало до общо еднозначно решение, че щом Ники стъпи на българска земя, ще се заемат с неговото възстановяване. И така, на 2-ри ноември 2016 година в домът ни влезе вторият Боуен терапевт, който с времето стана терапевт, приятел, психолог на Ники и част от нашето семейство. Пловдивските Боуен терапевти дадоха тази привелегия и отговорност на Боуен терапевтът Петър Чакъров.

Ники прие присъствието на терапевта от първата минута, нещо повече – довери му се и му повярва. И резултатите не закъсняха – на Коледа,два месеца по-късно, ние получихме своето поредно Чудо – Ники успя да стане сам от леглото, да се изправи до Петър и да го прегърне…И така до ден днешен, Чудо след Чудо…Петър Чакъров успя, с 22 Боуен сеанса, да изправи Ники на крака, да пребори с позитивизма си депресията му, да го накара да гледа напред с надежда. Днес Ники може да вдига кушетката, на която до вчера само лежеше. Не само да я повдига, а да я вдига по 15 пъти в серия, като правят с Петър по 3 серии при всяка терапия, 3 пъти седмично, на 1 метър височина. Днес Ники тежи вече 63 килограма, има работещи мускули, можем да си обува чорапите и обувките без да крещи от болки, може сам да отиде  до банята, можем да  си позволим да отидем на кино и баскетболен мач, и той  да излезе с приятели за няколко часа навън. И всичко това само за няколко месеца. Когато направихме поредната консултация с професор – невролог в Германия, той каза, че не може да ни предложи нищо по-добро от Боуен терапията, към която сме се насочили. В Германия, Боуен терапията е призната като метод на лечение от Министерството на здравеопазването и се заплаща от Здравната им каса.

Пиша тези редове с много емоция, положителна емоция, въпреки че си поплаквам по-малко…защото вие, Боуен терапевтите, сте много специални за нас. И не случайно отправяме с Ники това послание – благодарност в деня на Победоносците, 6-ти май. Ние знаем, че вие сте нашата Армия – Победители, Армията  на Доброто, на истинската загриженост и всеотдайност към пациентите ви…знаем го, защото го изпитахме в реалния живот. Днес, Ники е до мен, помага ми  да напишем всичко това и се надяваме да усетите нашата благодарност в думите, които попаднаха между редовете, те са невидими защото истински се вижда само със Сърцето…

Ние с Ники ще продължим напред към пълното му възстановяване,уверени в него и във всички вас, които  сте с нас, до нас. На  3-тият Рожден ден на Българската Асоцияция на Боуен Терапевтите  искаме да изпратим цялата си любов и благодарност към вас, Боуен терапевтите на България,Боуен терапевтите  от  целия свят…желаем ви преди всичко здраве, целеустремление в дните ви, винаги да гледате напред с вяра в резултатите от лечението с Боуен терапия…защото те са Факт! Защото нас ни има, благодарение и на вашата помощ.

Искрени приятелски поздрави и прегръдки от мен и Ники за всички Ви.

С уважение,

майката на Ники

Kак премина част от кампанията за Ники – вижте тук!

За автора

Вашият коментар