Капана светна за новородено пловдивско бебе (СНИМКИ)

Капана светва за всяко родено пловдивско бебе от днес

Сдружение „Изкуство днес“ представи едно от най-ярките имена на съвременната художествена сцена – италианския художник Алберто Гарути, с проекта „На родените днес“.

Той стартира този днес, петък 16 ноември, от 17:30 часа с пресконференция в присъствието на автора на пресечката на ул. „Христо Дюкмеджиев“ и ул. „Йоаким Груев“, последваща от официално откриване на проекта от 18:00 часа отново в Капана.

Проектът осъществява връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града. От този петък в 18:00 часа, когато церемониално Капана ще светне за първото новородено бебе, в продължение на цяла година, уличното осветление на квартала ще започне да пулсира всеки път, когато се роди дете.

Светлините са свързани с родилните отделения на 4-те най-популярни и посещавани пловдивски болници – УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и клиника „Торакс“.

Отделенията са оборудвани с бутон, който ще бъде натискан от член на екипа при всяко раждане. Бутонът ще бъде натиснат за първи път в отделението на най-голямата специализирана АГ болница в града и Южна България – УСБАЛАГ „Селена“.

На земята, в близост до лампите на Капаня, е монтирана каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за проекта и неговата цел, а именно да събуди у гражданите емпатия, щастие и чувство за принадлежност.

Проектът се реализира за изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на съвременното изкуство с куратори: Катя Ангелова и Алесандра Поджанти. 

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Fondazione Shapdiz и АДД България. 

Вашият коментар