Наградата Пулицър е първата официална реабилитация за предателя на NSA

Най-престижната награда за журналистика в Съединените щати – Пулицър, тази година бе присъдена на репортерите, работили по изтеклите документи от Националната агенция за сигурност в САЩ (NSA) и свидетелствата на агента Едуард Сноудън. Тази награда, според някои, е сигнал за официалното признаване на делото на Сноудън.

Миналата година той разкри документи, които потвърждават, че NSA незаконно са шпионирали онлайн дейностите на гражданите на САЩ, както и не-терористични мишени в чужбина.

Наградата Пулицър е присъдена в категория „Обществена услуга“, което означава, че разказите на Сноудън са отличени за тяхното значение за обществото. Това според някои би означавало и, че бившият агент скоро, който сега се крие в Русия, скоро ще бъде приветстван като национален герой в Пентагона. Но може би ще изтече много повече време, докато се стигне до това, отколкото си мислят анализаторите.

На свободната интернет страница на организацията на журналистите, Сноудън написа:

Благодарен съм на комисията, че призна усилията на тези които помогнаха да  представим пред обществото тази информация.

Днешното решение е доказателство за всеки, който вярва, че обществото има роля в управлението. Ние го дължим на усилията на смелите репортерите и техните колеги, които работят в свят на терор, натиск, включително насилственото унищожаване на журналистическите материали, неуместната употреба на закони срещу тероризма, и толкова много други средства за натиск. А тяхната работа е от жизнено обществена значимост.

Това решение ни напомня, че това, което никой индивидуален съвест не може да промени, свободната преса – може. Моите усилия биха били безсмислени без всеотдайността, страстта и уменията на тези вестници, и те имат своята благодарност и уважение за тяхната изключителна служба за нашето общество. Тяхната работа е да ни даде по-добро бъдеще и по-голяма отчетност на демокрацията.

За автора

Вашият коментар