Награждават най-активните пловдивски училища

На 14-ти декември, четвъртък, в Голяма заседателна зала на Община Пловдив, ще се проведе връчване на наградите на „Най-активните пловдивски училища“ по време на Европейски ден на спорта в училище 2017. Сума на обща стойност 1 500 лева ще бъдат връчена  на 7 учебни заведения. Паричните средства са разпределени както следва: на 1-во място 300лв, останалите по 200 лв, с които съответните учебни заведения ще могат да закупят спортни стоки за физкултурните си салони.

И тази година събитията се отличават с голямо разнообразие, широко отразяване в социалните медии и привличане на родителската общност в подкрепа на спорта и физическата активност на подрастващите, като за първи път на учебните заведения бе предоставена възможността да реализират и FlashMOVE хореография като част от празника.

Общо 19 учебни заведения в града станаха част от Европейски ден на спорта в училище през тази година, а близо 5000 ученици  и 360 учители/родители се включива в празника.

BG Бъди активен решиха да отличат „Най-активните училища в града”, съобразно критериите предварително обявени от BG Бъди активен, за получаване на награди.

ПРИПОМНЕТЕ СИ КРИТЕРИИТЕ, КОИТО „BG БЪДИ АКТИВЕН” БЕ ОПРЕДЕЛИЛ

 След получаване на отчетите, проведеното задълбочено проучване на данните и според критериите, за най-активни учебни заведения се отличиха:

ОУ „ Елин Пелин” – учебното заведение е отбелязало включването си в инициативата с организиране на двучасов спортен празник, в който са участвали всички ученици и 20 преподаватели в 20 различни активности.

ОУ „Гео Милев“ – учебното заведение е организирало 4-часов спортен празник, включващ активности като: народни хора и други танци, упражнения, щафетни игри с участието на 65% от учениците в училището и 10 преподаватели.

Езикова гимназия „Иван Вазов“ – в рамките на 120 минути над 750 ученици и 70 учители имаха възможност да се включат във футболните, баскетболните и волейболните срещи, да играят тенис на маса, шахмат и народни танци. Тържествеността на събитието бе подчертана с връчване на грамоти на талантливите спортисти от гимназията, прославили учебното заведение с изключителните им резултати в областта на спорта през изминалата учебна година със завоюваните от тях призови места на световни, европейски, балкански първенства и републикански шампионати.

ОУ „Кочо Честеменски“ – за отбелязване на инициативата в училището е организиран 265 минутен спортен празник, включващ 11 различни активности: гимнастика, физ- зарядка, аеробика, народни танци, игри с топка, щафетни игри, игри с въже и обръчи футбол, състезателни игри, народна топка, дърпане на въже.Участници са били над 53% от ученици от училището, както и 60 преподаватели и родители.

СУ „Христо Груев Данов“ – учебното заведение е организирало спортно мероприятие с продължителност 120 минути, в което са участвали 250 ученици /58 % от учащите в учебното заведение/. Изключително интересното събитие успя да въвлече и 50 родители, в организираните нетрадиционни игри – „Сънен футбол“ и „Жели волейбол“.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – участието на учебното заведение в инициативата е отбелязано с организирането на 120 минутен спортен полуден, в който участващите 400 ученици /30% от всички учащи/, са се включили активно в  организираните спортни игри.

ДГ „Албена“ – за отбелязване на инициативата в детската градина са реализирали спортен празник под надслов „Малките спортисти“ с участието над 70% от децата и 29 учители/родители със следните активности: музикално-подвижни игри; детски фитнес; йога; аеробика; бягане; скачане; лазене; провиране; изтегляне по пейка; хвърляне на топка.

Училищата призьори ще бъдат наградени от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков и Николета Янева, Координатор Образование NowWeMove.По време на официалната церемони Сдружение “BG Бъди активен“ ще представи добрите практики и резултати от последната година.

Всички учебни заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище ще получат сертификати за участие, както и онлайн достъп до ресурси – наръчници, презентации и други,  в помощ на организирането на спортни празници в учебните заведения.

Европейският ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Европейски ден на спорта в училище през 2017 година бе подкрепен от Лилд България 

„BG Бъди активен” благодари на всички включили се  учебни заведения!

 

За автора

Вашият коментар