Насред Римския стадион JCI награди най-изявените млади личности на България (СНИМКИ)

Хилядолетната арена събра на едно място десетки изявени и успяващи млади българи

Президентът Росен Плевнелиев връчи първата награда в официалната церемония организирана от пловдивския клон на световната организация

Зa четвърти пореден път JCI България организира TOYP (The Outstanding Young Persons) – програма, която цели да отличи с национално признание постиженията на млади личности, които създават положителна промяна в България. Конкурсът се организира от националните JCI (Junior Chamber International) организации в над 100 държави. 

На тазгодишната тържествена церемония, за първи път в хилядолетния Пловдив, бяха раздадени заветните 10 статуетки в категориите  бизнес, икономика и/или предприемачество, политически, правни и/или държавни въпроси, академично лидерство и/или постижение, културно постижение, морално лидерство и/или защита на околната среда, хуманитарно и/или доброволческо лидерство, принос към децата, световния мир и/или човешките права, наука и/или технологично развитие, личностно развитие и/или постижение, иновация в медицината.

Официалното награждаване се проведе не къде да е, а на емблематичния Римски стадион в Пловдив, което е едно от малкото младежки събития, случили се на културния паметник. Организаторите изтъкнаха колко е важно наградите да бъдат раздадени именно на това място – символ на хилядолетност и приемственост. 

В самото начало, след вдъхновяващото откриване с гайдар един до друг застанаха двама президенти – бившият вече на България Росен Плевнелиев и настоящият на JCI Plovdiv Линда Масаруе. Президентът на страната (от мандат 2012-2017) сподели как по време на управлението си целенасочено е довеждал тук десетки чуждестранни лидери и е наблюдавал тяхното онемяване пред красотата и автентичността на Римския стадион. Той не скри вълнението си и след дълга и пламенна реч връчи наградата за чаровната Вяра Савова – създател на Sofia Legal Hackers и член на управителния съвет на Лечение без граници.

Специален поздрав към всички отправи Линда Масаруе, която също не скри вълнението си и благодари на отдадения екип, с който работи повече от добре. Тя разказа в няколко минути за какво се бори светвоната организация JCI, в която членуват хора от различни националности и всички са приятели. 

Водещи на събитието пък бяха едни от най-дейните млади хора под тепетата Валентина Куцева и Иван Бондоков от Limacon, които с неуморния си труд не спират да развиват младежката сфера в Пловдив. Сред официалните гости бяха едни от най-обичаните младежки лидери в лицето на Веселин Илиев и Лили Еленкова от НМФ, Георги Сотоев (Industry Watch), Ласка Ненова (БГ Бъди Активен), Петър Дяксов (JCI), Мая Донева (Социалната Чаена къща – Варна) и много други. 

Церемонията беше открита от младия гайдар Петър Бодуров, който накара гостите да настръхнат под звуците на България. В програмата участие взеха и Emition Dance Studio с едно многопластово хип-хоп изпълнение на деца и младежи от 8 до 25 годишна възраст. Всички гости бяха омагьосани от младата певица Мария Добрева – възпитаничка на Училище за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив. Първоначално тя изпълни нежната балада на Михаела Филева „И аз съм тук“, а в края на церемонията тя, в дует с нейната съученичка Стефка Станкулова, взривиха сцената с песента „Заедно“ на триото Графа, Любо 

Ние призоваваме JCI да не спират да пълнят това място с усмихнати хора и хубава музика, и както сподели водещият Иван Бондоков – единствената сцена, която публиката бива наблюдавана от публиката!

Ето и всички наградени в специалната вечер на Римския стадион:

  • В категория Политически, правни и/или държавни въпроси – Вяра Савова, създател на Sofia Legal Hackers и член на управителния съвет на Лечение без граници. Наградата беше връчена от президента Росен Плевнелиев.
  • В категория Бизнес, икономика и/или предприемачество – Момчил Кюркчиев, съ-основател и изпълнителен директор на Leanplum. Наградата беше връчена от Георги Стоев, икономист и съ-основател на Industry Watch и TrakiaTech.
  • В категория Личностно развитие и/или постижение – Михаил Стефанов, създател на платформата „Мини машини“. Наградата беше връчена от Мая Донева, съ-основател на The Social Teahouse във Варна и управител на Карин дом.
  • В категория Иновации в медицината – Станимир Сираков, лекар в отделение по Образна диагностика към УМБАЛ Св. Иван Рилски – София и иноватор за територията на България. Той въвежда редица съвременни техники и устройства в полето на ендоваскуларната терапия. Наградата беше връчена от Елиза Георгиева, основател на Фондация „Иван Рилски“.
  • В категория Академично лидерство и/или постижение – Тодорка Александрова, български учен с над 50 научни труда, развиващ дейност не само в България, но и в престижния японски университет ВАСЕДА. Наградата беше връчена от Проф. Николай Денков.
  • В категория Културно постижение – Веселина Сариева, фондация Отворени изкуства, галерия “Сариеви“ и artnewscafe, но най-позната като инициатор на фестивала „Нощ на музеите и галериите“. Наградата беше връчена от Галинка Павлова, зам. председател на Българския лекарски съюз.
  • В категория Принос към децата, световния мир и/или човешките права – Николета Попкостадинова, основател на Loveguidе – платформа, която осигурява достъпно и ефективно сексуално и здравно образование на тийнейджъри. Наградата беше връчена от Надежда Дерменджиева, Изпълнителен директор на „Български фонд за жените“.
  • В категория Морално лидерство и/или опазване на околната среда – Калин Христов, основател на „Зеленият отбор на България“. Наградата беше връчена от Георги Генчев, съ-основател на „Информационния портал за неправителствените организации в България.
  • В категория Наука и/или технологично развитие – Емилиян Енев, предприемач в областта на мобилните технологии и CEO на компанията ReCheck. Наградата беше връчена от Йовко Ламбрев, IT-предприемач и съ-основател на технологичния хъб TrakiaTech.
  • В категория Хуманитарно и доброволческо лидерство и/или постижение – Михаела Стойкова, председател на СНЦ “Операция Плюшено мече”. Наградата беше връчена от Бойко Благоев, ръководител отдел Комуникации на Европейската комисия в България и представител на г-н Огнян Златев.

 

Вашият коментар