Пловдивчани създават емоционална карта на града в месеца на любовта

В месеца на любовта пловдивчани създават емоционалната карта на града, като отбелязват местата, на които са разменили целувка

Проектът "Mind the kiss", част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, е посветен на любовта и градските пространства. Той се координира от италианската организация Cescot Veneto в партньорство с Confesercenti Bulgaria и Frase Contemporary Art и се реализира от италианската фотографка Сабрина Белензиер. 

През романтичния февруари екипът на „Mind the kiss” насърчава жителите на Пловдив да споделят любовта. Един от незабравимите начини, по които могат да я запечатат, е да се включат в най-мащабното ѝ картографиране. За да стане част от проекта, всеки може да публикува в профила си във Facebook снимка или кратък видеоклип на любимото си място като постави #mindthekiss и не забрави да отбележи къде се намира, чрез посочване на географско положение.

Местата и разменените на тях целувки се събират до март месец като чрез тях екипът създава алтернативен маршрут на града. В резултат емоционалната карта ще бъде представена по време на финална изложба по проекта на 6 април в читалище „Алеко Константинов“. 

Пътуването през символичните места на любов и привързаност е фокусирано най-вече в кварталите „Кършияка", „Тракия", „Кючук Париж“ и „Смирненски“, но дава възможност всяко специално пространство извън тях също да бъде отбелязано на картата. Изложбата ще представи детайли от тези градски места, които Сабрина Белензиер ще селектира в серия от фотографии.

Заедно с професионалните кадри, експозицията ще разказва и историите, които пазят местата живи чрез подбран архив от личните снимки на участниците. За да допълни атмосферата на индивидуалните и колективни любовни паметници, в изложбата ще бъде включена и звукова инсталация с гласовете на пловдивчани и неповторимите им преживявания. Посетителите ще могат да усетят миналото и настоящето в романтиката на града и да вземат със себе си „Емоционална карта на Пловдив“, в която да търсят нови маршрути на любовта.

Романтичните истории и любими места могат да се изпращат и на електронната поща на проекта mindthekiss@gmail.com, както и да се оставят архивни снимки и разкази от минали и настоящи спомени в СКЛАД – новото място за култура и изкуство в Тютюневия град на ул. Екзарх Йосиф 16.

Вашият коментар