Пловдивска АГ болница отбеляза Бабинден със специален ритуал (СНИМКИ)

В АГ "Селена" за 12-ти пореден път отбелязаха бабинден със специален ритуал

С традиционен ритуал отбеляза днешния празник най-голямата специализирана АГ болница в Южна България – „Селена“. Нейният ръководител – проф. Благовест Пехливанов, главна акушерка Марияна Полихронова и Капка Стойкова – една от майките, доверила се на екипа за раждането на второто си дете, изпълниха обреда пред погледите и аплодисментите на медицинския екип на болницата.

Майката ритуално поля вода за измиването на ръцете на гл. ак. Марияна Полихронова и проф. Пехливанов, а те отправиха пожелания за здраве на колегите и все повече родени бебета. Ритуалът продължи с традиционното разчупване на питката, предвещаваща съотношението между броя на родените момичета и момчета за годината.

Оказа се, че за всеки младеж, роден през 2019-а, ще има и една млада дама. За празника ак. Катя Павлова – два пъти печелила награда за най-добра акушерка, беше подготвила специално изпечени питки и сладкиши, които обаче не попречиха на лекарите бързо да се върнат на работа. До 12:00 часа на обяд вече са се родили 12 бебета в болницата, сред които и две двойки близнаци.

Болница „Селена“ е създадена през 2006 година и вече се е установила като едно от най-предпочитаните места за някои от най-важните моменти в живота на жената и в съвместния живот на едно семейство.

Само през изминалата 2018 година в болницата се родиха 2292 бебета – половината от всички родени в пловдивска област.

Близо 60% от тях се раждат с операция, а в това число влизат високорисковите бременности и бебета, заченати след ин витро процедури. Ин витро клиниката на болницата е на трето място в страна по брой извършени процедури, но на първо по успеваемост – от самото си стартиране тя не е спадала под 50%.

През изминалата 2018 година са извършени и 4026 гинекологични операции, 90% от които по лапароскопски път.

Болницата разполага и със собствено неонатологично отделение, през чиито интензивен сектор преминаха близо 200 бебета, много от които родени преждевременно и с тегло до 1 кг. След получаване на висококачествена грижа и подкрепа всички те вече са изписани при семействата си . Изключителна подкрепа получиха и раждащите жени в болницата с откриването на тъканна банка „Селена Целс“ на територията ѝ, която дава шанс за съхранение на максимален брой стволови клетки. 

Първото бебе за 2019-та година се появи на бял свят именно в АГ "Селена". Вижте повече ТУК

За автора

Вашият коментар