Подкрепа за спасяването на автентичните паметници в България на световен форум за културното наследство

Борбата за спасяване на автентичността на културното наследство в България получи подкрепа от международния форум с десетки специалисти от целия свят „Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество“. Форумът се проведе на 26 и 27 юни в Бон, Германия, организиран от „World Heritage Watch” – организация, която работи за защита на паметниците на културата по света. Участие във форума взеха и български представители – Петко Цветков, който изнесе доклад, свързан с проблемите на Национален парк „Пирин“ и арх. Константина Пехливанова, която представи труд, свързан с проектите за възстановяване на крепостни стени на Небет тепе.

Вследствие доклада, участниците са приели резолюция с препоръки да се прекрати политиката на хипотетични възстановки в България, като на преден план се изкара автентичността. В последните месеци това е втори подобен документ от най-високо ниво, който се отнася негативно, спрямо модното напоследък строителство на крепости отпреди векове.

Припомняме, че проектът за реставрация на част от крепостните стени и съоръжения от различни периоди от историята на Пловдив на Небет тепе разбуни духовете в града в последната една година. През 2014-а бе изработен проект от арх. Юлий Фърков по задание на Община Пловдив, с който градът кандидатства за финансиране по т.нар. “Норвежка програма“. След като в началото на 2015-а стана ясно, че проектът няма да получи чуждестранно финансиране, бе организирано обществено обсъждане през пролетта на тази година. По време на обсъждането, редицата негативни експертни становища, че проектът е хипотетичен и се акцентира на туристическите атракции, а научният подход е напълно загърбен, местната управа склони да поиска преработване на проекта. Очаква се в близките месеци да стартират разкопки и проучване на обекта.

Пълният текст на резолюцията, както и подробности за конференцията, може да прочетете тук.

Резолюцията на организацията-съветник на ЮНЕСКО по въпросите за културното наследство ИКОМОС може да прочетете тук.

За автора

Вашият коментар