Сдружение подарява над 20 нови пейки от рециклирана пластмаса на Пловдив

Дизайнерска пейка направена изцяло от рециклирана пластмаса, която ще бъде поставена до Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение „БГ Бъди активен“ осигури над 20 креативни места за сядане на открито като благодарност

Пловдивчани от няколко квартала се включиха в кампанията, като събраха за рециклиране пластмасови опаковки в последните три месеца на 2019 година

БГ Бъди активен“ ще изпълни обещението си от инициативата „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“, През 2019-та година от организацията разпространиха, че ако бъдат събрани поне 30% повече опаковки за рециклиране спрямо същия период на 2018 г. ще подари на града нови пейки за срещи и отдих на открито.

По данни на ЕКОПАК България, партньор в инициативата, в районите „Централен“ и „Тракия“ в Пловдив сортираното за рециклиране количество пластмасови опаковки през октомври, ноември и декември 2019 г. е с 69% повече от същия период на миналата година. 

Това е малко повече от два пъти над поставената цел. Гражданите на районите “Централен” и “Тракия” бяха поканени да участват в инициативата, като събират разделно и пускат за рециклиране в жълтите контейнери в кварталите си пластмасови опаковки. 

Част от новите места за сядане са пейки с елементи от рециклирана пластмаса. 

Пет от тях са поставени в обновено междублоково пространство в Район „Тракия“а други пет са позиционирани около сградата на Районна администрация „Тракия“. Пейки бяха поставени и в откритите класни стаи на училищата “Васил Петлешков” и “Райна Княгиня”. 

До края на месец февруари пред Дома на културата „Борис Христов“ ще бъде поставена и една специална пейка, направена изцяло от рециклирана пластмаса, дело на белгийско дизайнерско студио.

През март в Пловдив пък ще бъдат инсталирани още цветни дизайнерски места за сядане, които ще подобрят функционалността и облика на други публични зони в Пловдив. 

„Радваме се, че заедно с активните граждани от двата квартала можем да подарим на хората тези места за срещи и почивка като благодарност за тяхното отговорно поведение и активност. Искаме да покажем, че има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и рециклиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда.“, коментира Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен“. 

След успешната година на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ инициаторите от сдружение „БГ Бъди активен“ продължават своята дейност по създаване на чиста, удобна и красива градска среда и в други градове през 2020 г. по програмата _Място България.

Повече за кампанията "Аз, ти, Пловдив" и как граждани превърнаха изоствано място в Тракия в парк, може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар