Търсят се: Идеи за подобряване на градската среда на Пловдив

„БГ Бъди активен“ и Open Space Collective търсят най-добрите решения за подобряване на градската среда

На 12, 13 и 14-ти юни в Пловдив ще се проведе Предприемачески уикенд  на тема „Град за хората“, който ще търси най-добрите предприемачески решения за подобряване на градската среда. Събитието се организира от Open Space Collective като част от проекта Пре-създай Пловдив и се осъществява в партньорство с „БГ Бъди активен“, като в края на уикенда сдружението ще отличи двете идеи с най-добър потенциал, спрямо специално изготвени критерии за оценка на предложенията.

Сред темите, които ще бъдат разгледани по време на уикенда са – Как да подобрим достъпността на градската среда за всички; Как да окуражим използването на велосипеди, ходенето пеша и използването на градски транспорт;Как да създадем повече пространства за срещи и общуване между хората; Как да използваме по-добре ресурсите на града (тепета, река,…)?

Всяка от двете избрани идеи ще бъде подкрепена със сумата от 5000лева, както и с know-how и експертна подкрепа за провеждане на процеса ‘placemaking‘ за промяна на градската среда. Облагородяването на двете пространства  ще се случи като част от платформата „Аз, Ти, Пловдив!“ за промяна на нагласите и начина на мислене в  гражданите на град Пловдив и областта чрез призма на култура, въвличане на общностите, 'placemaking', тактически урбанизъм и изграждане на капацитет.

От две години „БГ Бъди активен“ работи за промяната на градската среда с един от най-мащабните ‘placemaking’ проекти в България – „_Място“. През 2019-та „Аз, Ти, Пловдив!“ ще преобрази три пространства в Пловдив с участието на  гражданите, които ще имат възможност сами да предложат своите идеи и да споделят  личната си визия за мястото.  С цел устойчивост и отговорност за опазването им, те ще вземат дейно участие и в изграждането на местата.

Повече информация за „Аз, Ти, Пловдив!“ можете да намерите в официалната фейсбук страница на платформата

Критериите, спрямо които менторите ще оценяват идеите  по време на събитието са:

  • Ясна и конкретна идея относно желаното въздействие на евентуалната трансформация на дадено публично пространство в Пловдив;
  • Избраната локация да бъде от значение за развитието на града и силно ангажираща за местната общност;
  • Готовност за отворено партньорство с организации в сферата на културата, спорта, доброволчеството, младежката работа, опазването на природата и др., публичния и частния сектор;
  • Натрупан опит и осъществени проекти с активно включване на местни младежи, младежки групи и организации

С подкрепата на ментори с богат опит, екипите от разнообразни участници ще работят заедно по нови идеи и решения в рамките на два дни, след което ще имат възможност да представят идеите си пред по-широка публика и да търсят подкрепа за реализирането им.

Събитието  е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019Кога?

Начало: 12 април, 18:00 ч.

Край: 14 април, 15:00 ч.

Къде?

гр. Пловдив, пространство за събития „Отсреща", ул. Бетовен №12

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩО СЪБИТИЕТО?

  • Всеки с идея за начинание/проект, които допринасят за по-добра градска среда в Пловдив;
  • Всеки, който търси ново предизвикателство и иска да участва в интересен проект.

Събитието е подходящо за предприемачи, дизайнери, инженери, активисти, представители на местната власт, професионалисти от бизнеса, студенти и всеки, който има идеи и желание да работи за по-добра градска среда в Пловдив.

ЗАЩО ДА СЕ ВКЛЮЧИШ?

– Създай или доразвий предприемаческа идея с екип от разнообразни професионалисти;
– Запознай се с хора от различни сфери и обменете опит;
– Развий нови умения и знания;
– Почерпи опит от интересни ментори;
– Стани част от общност на активни хора, които искат да работят за подобряване на средата;

-Намери финансова подкрепа и know-how за твоята идея

Събитието е с предварителна регистрация: https://goo.gl/forms/01nv9tcNXiV5JLQF2


МЕНТОРИ
Ласка Ненова – БГ Бъди активен, член на борда на Европейска мрежа Placemaking
Ангел Бондов и Тодор Кесаровски – урбанисти, Сдружение НеФормално
Росен Такев – дизайнер
Васил Златев – експерт по устойчиво развитие, предприемач
Анна Димитрова и Антон Вълков – колектив Отворено пространство, водещи на събитието

АЗ,ТИ, ПЛОВДИВ!

Двете места, в които ще се случат ‘placemaking’ намесите и които ще получат финансиране ще бъдат част от платформата “Aз, Ти, Пловдив!”. Заедно с местните жители и доброволци на инициативата, тези зони ще бъдат изцяло облагородени под мотото #ПроменямеЗаедно. Повече за платформата можете да намерите ТУК 

Вашият коментар