В Коматево прогониха злите духове на Сирни Заговезни (СНИМКИ)

Сирни Заговезни или още наричан Прошка, Поклади, Сирница е един от най-важните празници в православния календар. Той се чества в неделя, точно 7 седмици преди Великден и от него започват най-тежките великденски пости – става забранено яденето не само на месо, но и на млечни продукти. Традицията повелява в този ден по-младите да помолят по-старите за прошка.

В пловдивския квартал Коматево традиционно отбелязват Сирни Заговезни с кукерски празник. От ранни зори до залез слънце мъжете в квартала нарамват тежки чанове, маски и костюми, запасяват се с необходимото количество алкохол за сгряване при ниските февруарски температури, и излизат да гонят злите духове. И тази година Коматево не изневери на традицията и стотици станаха част от кукерските шествия и празненства и доказаха, че българският дух е силен и непреходен.

Съпроводени от гайдари, кукерите шестваха из улиците на квартала като по пътя удряха за здраве всеки срещнат със специално пригоден за целта надут кожен мях, наричан още фуска. Кукерското шествие затвори за кратко и Коматевско шосе, но дори шофьорите на градския транспорт приеха весело всеобщия празник. Полицията пък гледаше с усмивка случващото се и може би тайно им се искаше и на тях да се включат в ритуала. 

В двора на местното читалищие „Иван Вазов“ пък бяха организирани много игри и конкурси за най-оригинални и интересни костюми. Хората пък, които бяха решили да не гонят зли духове днес, се наслаждаваха на народната музика, виното и скарата.

Снимки: Илия Димитров

Вашият коментар