Велопоход „Заедно“ в помощ на болните от хемофилия

Тази година за 3-ти поредин път се организцира Велопоход "Заедно"

Шнициативата е в подкрепа на хората с хемофилия. Датата за осъществяване на събитието е 21 април /събота/ за Пловдив. Мястото и точният маршрут предстоят да бъдат уточнени.

Миналата година Велопоходът се проведе паралено в София, Пловдив и Варна, като в шествието се включиха над 350 души. Тази година към него се добавя и град Бургас. 

За 2018 в София е планниран концерт за края на събитието. Той ще се порведе в началото на Южния парк при добро време или в някой от близките моловое при неблагоприятни климатични условия.  Редица спортисти, актьори и музиакнти се очаква да станат лица на кампанията.

Целта на събитието е да повиши информираността и толерантността в обществото по темата за заболяването хемофилия. Организаторите искат да разпространят, че това е генетична болест, чието лечение е напреднало, овладяно и дава възможността на всички засегнати да водят един нормален, равнопоставен и пълноценен живот. Тази година слоганът е ориентиран около "Споделеното е сила".

Затова ще си позволим да разкажем малко повече за самото заболяване!

Хемофилията е наследствено предавано генетично заболяване, което понижава способността на тялото да съсирва кръвта, и резултатът от което е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, лесно появяване на синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка. Заболелите с по-леката форма на заболяването могат да имат симптомите на болестта след инцидент или по време на операция. 

Кръвоизливите в ставите могат да доведат до постоянно увреждане докато мозъчните кръвоизливи могат да се изразят в продължителни във времето главоболия, загуби на съзнание и припадъци.

Съществуват четири типа хемофилия, като най-разпространени са хемофилия тип А (липсващ фактор VIII) и хемофилия тип Б (липсващ фактор IX). Болестта е рецесивна и именно заради това засяга предимно момчета – предава се от майка на син (жените са преносители на заболяването, докато мъжете проявяват симптомите).

Лечението се състои във вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави всекидневно или по време на кръвоизлив, съответно в домашни условия или в болнично заведение. Липсващите фактори могат да се набавят от човешка кръв и чрез рекомбинантни методи. Около 20% от хората развива антитела към съсирващите фактори, което прави лечението по-трудно.

За автора

Вашият коментар