читАлнЯта ни предизвиква отново и през 2020

читАлнЯта ни предизвиква отново: да съберем 2020 нови книги за библиотеките до края на годината

За втора поредна година Сдружение за градски читални и читАлнЯта в Градската градина на София отправят дарителско предизвикателство към всички любители на четенето да съберат нови книги за библиотеките в България. Кампанията стартира на 19 ноември като целта е да бъдат събрани поне 2020 книги до началото на предстоящата 2020 г. Всички книги ще бъдат дарени на читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в цялата страна. 

Всеки може да се включи в кампанията, като дари своя любима книга. Търсят се нови детски книжки, съвременна българска литература и нови издания, излезли в последните 10 години. Всички дарени книги трябва да са запазени в добро физическо състояние. Книгите се събират на място в читАлнЯта в Градската градина на София от 10 до 20 ч. всеки ден. В замяна на дарените книги всеки ще получи и безплатна читателска карта за читАлнЯта. 

“Няма как библиотеките да изпълняват нормално функциите си, ако в тях хората не могат да намерят най-новите заглавия. За съжаление държавата само симулира подкрепа, затова на ход сме ние. Надявам се, че и тази година ще успеем да съберем много и все хубави книги, за да помогнем на библиотеките да осигуряват на своите читатели пълноценни и качествени съвременни услуги”

Споделя Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.

В рамките на кампанията няма да се приемат стари издания в лошо състояние, техническа литература, както и стари книги на чужди езици.

Както и през миналата година, дарения ще се приемат още от фирми и граждански организации.

Повече подробности за дарителската кампания може да се следят във фейсбук събитието "Да съберем 2020 нови книги за библиотеките до края на годината". 

При първото издание на дарителската кампания миналата година бяха събрани 5916 книги (три пъти повече от поставената цел за 2019 книги). Те бяха дарени на близо 80 библиотеки в цялата страна. Сред тях са Столична библиотека, към регионалните библиотеки в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Перник, Плевен, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково и Шумен; общинските библиотеки в Асеновград, Ботевград, Димитровград, Исперих, Казанлък, Карлово, Самоков и Севлиево; читалищните библиотеки в Банско, Борово, Бяла Черква, Две могили, Джебел, Златица, Костенец, Крън, Криводол, Крумовград, Лом, Рила, Радомир, Разлог, Сандански, Своге, Тетевен, Червен бряг, Чирпан, към четири читалища в София и едно в Бургас, както и към още 16 селски читалища в различни части на България; училищните библиотеки на 12 СУ, 33 ЕГ и 75 ОУ в София, както и към училища във Варна, Вълчи дол, Карлово, Казичене, Попово, Севлиево и с. Крушовене, обл. Плевен. Дарения бяха направени още на библиотеката на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, както и към четири други книжни инициативи, включително и за първата българска детска библиотека в Лондон. 

 

Вашият коментар