Капана фест 2020 премина под зоркото око на Организация аварийно спасяване

НПО-то „Аварийно спасяване Пловдив“ разположи сигналночервената си шатра още в първия ден от фестивала

Разхождайки се около цветните сергии и всевъзможните барчета, не бе трудно да ни направи впечатление една червена шатра, която изглеждаше досущ като пункт на пожарната или някой спасителен отряд. Е, определено действителността не страни много от тази представа. Целта на сдружението е аварийно-спасилена дейност и обучение. Създателят на идеята разказа пред МедияКафе, че в момента са в трепетно очакване на цялата документация, която ще им осигури възможността да се превърнат и в доброволческо формулирование. Неговата цел ще е обучение и сертификация.

Самото обучение ще има два етапа. Единият ще се касае до подготовка на кадри, които да са пряко обвързани с дейността на НПО-то, а другият – това ще са отворени интерактивни лекции, които да са достъпни за всички. Откритите обучения ще засягат теми от рода на долекарска помощ, първа помощ в градска среда, пожар в дома или офиса и пр. Всички тези ежедневно полезни знания ще бъдат разделени на отделни модули, които няма да са строго взаимосвързани. Целта е следната: за да мине цял курс по първа помощ, на човек му е необходимо изключително много време. В първия етап за обучение, специалните кадри се ангажират със 160 учебни часа, което е приблизително 3 месеца. За широката публика отделните модули ще позволят присъствие на няколко часа седмично, а при интерес всеки ще може да надгради или опресни своите знания с появата си на някой от следващите модули, без да бъде плътно ангажиран в посещенията си.

„Всеки трябва да има възможността за знания в кризисни ситуации“

Ако желаете да бъдете доброволец в тази сфера, ако помощта към останалите е ваша мисия, но се притеснявате, че нямате нужните знания или образование, ориентирано пряко към дейността – то, не му мислете. В настоящия екип на „Аварийно спасяване Пловдив“ участниците са цветни, с различни знания, хобита и стремежи, но обединяващата ги идея и стриктната школовка, която получават, прави работата им практична и качествена.

А сега да се върнем на връзката между един фестивал и тази организация!

Знаете тесните капански улички и трудната проходимост в делничен ден, а представете си всичко това комбинирано с щура тълпа. Капана фест, като всеки фестивал или събитие от сходен тип, е поле за всевъзможни инциденти. При едно такова злощастно събитие идват на помощ именно участниците в гореспоменатото НПО. Идеята е да се постигне максимално бърза реакция и да се избегне ангажирането на телефон 112. В по-тежките случаи, разбира се, позвъняването на линейка или пожарна е неизбежно, но както се шегуват участниците „засега не се е налагала полева операция“.

„Аварийно спасяване Пловдив“ са за първа година в този състав и формулировка на събитие. Те разполагат с един централен и 4 отделни мобилни екипа, които обикалят фестивалния периметър и поддържат връзка през специална комуникационна система. Така бързата реакция при нужда е гарантирана. В тяхната шатра са набавени всички нужни консумативи, които да подсигурят гостите на събитието при необходимост.

За щастие, споделят, на това издание на Капана фест инциденти не са липсвали, но са били от много ниска рискова степен. Най-често срещаният случай е първа степен на прегряване, но за това може да виним метеорологията.

Предстоящите ангажименти на НПО-то са Shake dat Хълм, последвано от Offroad Fest Primorsko, завръщане към пловдивския ландшафт с Wrong Fest и…още предстоят тепърва.

Ако случайно ви се наложи да потърсите помощ на някое от тези събития, огледайте се за яркочервените тениски с щампа на „Аварийно спасяване Пловдив“ или върха на червения покрив на тяхната шатра. Те са винаги готови да помогнат по най-добрия и бърз начин.

За автора

Вашият коментар