Докосваме предмети от миналото

В експозиционната зала на Етнографски музей Пловдив ще бъдат показани различни домашни уреди от миналото. Събитието е на 16 юни, сряда, от 18 часа.

Показаните предмети са били част от градския начин на живот през първата половина на миналия век – времето на навлизането на електричеството в жилищата и на идеята за функционално обитаване на дома. Посетителите ще могат да се запознаят с разнообразни кухненски уреди, приспособления за поддържане на добър външен вид, а така също и с техниката, която е служела за организиране на домашни забави. Ще разберат как техниката помага за приятното прекарване на свободното време, как тя участва в постигането на успешни социални контакти и в подготвянето на модерните за времето си забавления.

Включени са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса, които илюстрират промяната на ежедневието в града.

Екипът на Национален политехнически музей е подготвил и специална образователна програма под формата на книжка, с която ще зарадва първите деца, които посетят изложбата.

Цялостният краен продукт – от изготвянето на концепцията през подбора на експонати и реставрацията им до създаването на образователна програма за деца под формата на книжка – е дело на екипа на Националния политехнически музей.

Целта на изложбата е чрез разказа за и на различните представени уреди и технически пособия, публиката нагледно и тематично да се запознае с ежедневието на заможните българи в началото на ХХ век.Част от посетителите ще си припомнят, а други ще научат как се е поддържало доброто градско домакинство, например в кухнята и в санитарните помещения. По-младата част от зрителите ще усетят как тогавашните технически достижения са помагали за приятното прекарване на свободното време в дневната или на публични места като концертни зали,  киносалони, театри и други. А всички заедно ще могат да осъзнаят, че и преди век технологичните новости, като например телефон и грамофон, участват в постигането на успешни социални контакти и в подготвянето на модерните за времето си забавления в личните домашни пространства или навън и на път.
Идеята е публиката да усети и да се убеди, че заможните български градски фамилии през първата половина на 20 век имат висок стандарт на живот и ползват почти всички съвременни технически достижения. По този начин, те са напълно съизмерими със семействата в развитите европейски държави. 

Подготвена е и съпътстваща образователна програма за активиране на творческите умения и провокираща логическото мислене на подрастващите. Програмата се съпътства и от детска книжка с пъзели, която може да бъде елемент към уроци по различни предмети, преподавани в началната училищна възраст.

Вашият коментар