Ето как можем да получим сертификат за антитела

От 11 ноември (четвъртък) лабораторни изследвания, доказващи наличието на определено количество антитела, ще могат да бъдат използвани като „зелен сертификат“ на територията на страната, като валидността на удостоверението ще бъде 90 дни.

Всяка една лаборатория ще трябва да се интегрира с националната здравна информационна система до четвъртък, за да може тогава, когато човек си направи своя тест за антитела, лабораторията да изпрати съответните резултати към системата. Тя ще издаде удостоверение и ще върне на лабораторията националния референтен номер, чрез който тестваният да може с няколко лесни стъпки да получи документа ТУК . Удостоверението ще бъде изпратено и до лабораторията, за да може, в случай че човек желае веднага да получи своя документ, той да му бъде предоставен. В самото удостоверение ще има валидност, имена, дата на раждане, тип на теста, чрез който е постигнат резултатът, номер на лечебното заведение, дата на пробонабиране и лабораторен резултат в мерни единици.

Припомняме, че стойностите на антитела срещу SARS-CoV-2, доказан чрез тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG, трябва да надхвърлят праговата стойност 150 BAU/ml.

Документът ще могат да използват както гражданите, които са прекарали безсимптомно заболяването, така и хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, положителни са и са се самоизолирали. Същото важи и за хора, които по-късно са хоспитализирани, но нямат документ за изследване с PCR или антигенен тест.

Тестовете могат да са имуноензимни, хемилуминисцентни, флуоресцентно-ензимни и т.н. Изискването е да бъдат със „СЕ“ марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, тъй като това са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. При преболедували преди месеци тези антитела се задържат и могат да бъдат установени.

За автора

Вашият коментар