„Светулка“ гони чудовищата от детските отделения

Борбата с вятърни мелници е подробно описана от Сервантес в историята за Дон Кихот, но е радващо, че освен в романите, битката за доброто се случва и в реалността. Малцина са все още тези, които биха загърбили кариерното си развитие и личен комфорт, за да се отдадат на каузи, от които няма да спечелят нищо материално.

Това не важи за осемте дами, движещи Проект „За Доброто„, които явно нямат намерение да спрат да бият камбаната за проблемите, които съпътстват детското здравеопазване.

Малката подробност е, че те не просто бият камбаната, а предлагат и решения за случване на смислени неща, които да осигурят на болните малчугани една приветлива и жезнерадостна среда в здравните заведения.

Новата кауза на „За Доброто“ е проектът „Светулка“, а ето каква е и неговата мисия: „Чрез „Светулка“ искаме да променим отношенията и средата на болнично лечение, да мотивираме всички страни в процеса на лечение да поставят в центъра детето и неговия най-добър интерес по най-високите стандарти. Заедно с това  да накараме институциите, които имат отношение към детското здравеопазване, да влязат в ролята на добрата и загрижена за децата си държава.“

Повече за целите и начините за осъществяване на проекта ще научите в следващите редове.

Проект „Светулка“

 1. Чувствата на детето, приятелската среда в болницата, запазването на социалната интеграция на децата пациенти – това е „Светулка“.

Лекуването и оздравяването зависят поравно от условията и качеството на лечение, но и от емоционалното състояние на детето пациент.

Болестта е силен стрес за всяко дете и семейството му. Той се увеличава от изваждането на детето от обичайната му всекидневна среда и режим. Медицинските манипулации и изолацията са ново и неразбираемо за детето всекидневие, а това увеличава силно риска от трайни емоционални травми.

Психолозите описват лечебната среда за болните деца като „болница, която не прилича на болница“ и от това в голяма степен зависят качеството и скоростта на оздравяване.

Целта на „Светулка“ е промяната на емоционалната среда за лечение на децата пациенти.

 • От плашеща болнична среда – в жизнерадостно пространство, което прилича на детската стая вкъщи и подтиква децата пациенти да забравят, че са в болница.
 • От среда на информационен вакуум, изолация и отчуждение – в среда на съпричастност, информираност и съучастие на медиците, родителите и детето в процеса на лечение.

2. „Светулка“ – шарено, весело уютно и понякога шумно
С предишните кампании на Проект „За доброто“ и Фондация „За доброто“ подобрявахме материалните условия за лечение – ремонтирахме, поставяхме климатици, щори и пр., осигурявахме оборудване и апаратура, специализирани детски легълца, веноскопи, ехографи и пр.  Голямата промяна за децата са изрисуваните стени в стаите и коридорите. Те не разбират важността на оборудването и апаратурата, но приказните същества по стените са част от познатия им детски свят, привличат и вниманието и разсейват тревогата от плашещите медицински манипулации, принудителния престой на чуждо място, откъсването от детската градина, училището и приятелчетата.

„Светулка“ е:

 • Детско обособено пространство в болничното отделение извън болничните стаи. В него детето отива, за да се забавлява и да учи чрез играта, да остане социално активно и да се освободи от стреса. Това пространство е шарено и весело, в него няма болнични легла, стойки за системи, купички с лекарства и медицински персонал в бяло. В него има кътове за игра, голям избор на видове игри, на книжки за четене, на материали за рисуване и „домашно кино“ с детски филмчета, „стена за рисуване“ – място с подходящо покритие, по което децата могат да рисуват направо на стената.
 • Детски болнични стаи, в които има възможности за персонализация на пространството. Рисунки по стените, но и възможност родителят да закачи временно любима рисунка над леглото на детето  по време на престоя му в рамката, която е осигурена специално за това. Кът с шарена масичка и столчета, който не принуждава детето да стои единствено в болничното легло, болничен таблет, на който може да намери приказки, филмчета, музика.

3. „Светулка“  – симпатично, емпатично и информирано    

Студената слушалка, абокатът, спринцовката, апаратите плашат детето. Лекарите, които не обясняват кое и защо правят, плашат и децата, и родителите.  Отчуждението на медицинския персонал, често изтъквано като бързане и като начин да се самосъхрани емоционално от всекидневния сблъсък с болестта и болката, на практика нанася щети на всички участници в процеса на лечение: конфронтира медиците, родителите и децата и затруднява лечението.

„Светулка“ е информираност:

 • поредица от рисувани книжки, с които детето се запознава с основните медицински манипулации и защо те не са страшни за него.
 • пътеводител за родителя в болницата с информация кое къде се намира и към кого кога да се обърне при необходимост, правила за престоя в болницата.
 • протокол, създаван заедно с екипа на болницата, по който медицинските екипи да информират родителите и децата за състоянието, процедурите и процеса на лечение, така че родителите децата да участват във вземането на част от решенията и да се установи климат на разбиране и доверие, да намалеят напрежението и нервите за лекуващи и лекувани.
 • форма за обратна връзка, в която родителите и децата поотделно оценяват медицинските екипи и това носи удовлетворение от работата и качествена промяна в отношението към децата пациенти.  В края на формата има място за лични послания.

„Светулка“ е симпатия:

 • с осигуряването на педагози и психолози, артисти, студенти от различни специалности и доброволци, които работят с децата и разчупват болничния ритъм. Те ще бъдат „учителите-светулка“.
 • със създаването на „титлата“ „лекар-светулка“ и „сестра-светулка“, посланик на светулка за новите отношения между лекуващи и лекувани. Определя се чрез формата за обратна връзка с родителите и децата.
 • със създаването на „медиатори-светулка“ – стажанти-лекари и представители на общности, които улесняват диалога между лекувани и лекуващи.
 • със създаването на постоянна „изложба светулка“ с рисунките, които децата са нарисували по време на престоя си в болницата.

„Светулка“ е емпатия:

 • Лекарите и медиците работят в стресова среда и имат нужда от подкрепа. Форми: семинари с психолози, които им помагат да преодолеят стреса; представяне на чужди добри практики; кратки тийм-билдинги на работното място с разтоварващи ролеви игри.
 • В болницата по-често от обичайното попадат родители и деца с по-нисък социален статус. „Гардеробче – светулка“ е малко място, в което част от родителите и доброволци могат да оставят свои запазени вещи – от играчки до дрехи и обувки за деца и възрастни, от които някой до преминалите през болницата може да има нужда. „Гардеробчето“ се администрира от сестринския персонал или от доброволци-стажанти, специализанти или студенти в медицински специалности.

4. „Светулка“ е избор

Информацията за „Светулка“ ще достигне до всички болници, в които има детски отделения. От тяхното желание зависи да кандидатстват и да създадем тяхната „светулка“.

За целта е необходимо да осигурят помещение за пространството „Светулка“ и условия, които не се нуждаят от основни ремонти, а само от декорация и дооборудване с мебели и техника.

Само по изключение проектът може да организира леки козметични ремонти, ако състоянието на помещенията го налага. И по изключение да участва в осигуряването на необходимо за нормалната работа на отделение медицинско оборудване и апаратура.

Необходимо е медицинските екипи да желаят промяната и да артикулират собствените си идеи как да се случи в тяхното отделение според спецификата му. Очакваме техните мотивирани писма на имейла на фондацията.

MediaCafe подкрепя новото начинание на момичетата от „За Доброто„. Направете го и вие, като ги подкрепите в поредната им благородна инициатива.

Дарителската сметка на Фондация „За доброто“ е

Райфайзенбанк (България) ЕАД
BIC код: RZBBBGSF
IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

За автора

Вашият коментар