Ето кои хора не трябва да се ваксинират с Comirnaty срещу COVID-19

Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината Comirnaty (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса) не трябва да се ваксинира с нея, предупредиха от Министерството на здравеопазването.

И още:

– Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;
– Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; те могат да се ваксинират след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.
– Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:
– Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;
– бременни;
– лица с имунокомпрометиращи заболявания;
– кърмещи жени;
– лица на терапия с антикоагуланти.
– Хора, които трябва да следват специални процедури:

Лицата с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство, може да получат ваксината, но трябва да останат за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след поставянето й.

Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).
Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).

За автора

Коментари (1)

  1. имам алергия към медикаменти при инжектиране и освен един макролетик или бисептол и то за деня един прием,Не мога да си направя протези имам алергия към полимера а силиконова протеза ползвам само за да се нахраня и я свалям,При по дълго време получавам оток на венеца , и асматичен пристъп.Имам астма с пристъпи при полени, мухал химикали и често неизвестни притъпи и задух ,Ползвам помпички Екозали Фостер,Въпроса ми е какъв документ трябва да покажа за да живея нормално и посещавам магазини институции,пътуване и ред други забрани. Искам отгоевор защото и сина ми е с медикаментозна алергия и от бебе няма поставена нито една ваксина и е на възраст 45 години,За такива като нас медицината има ли отговор и помисли ли че има изключения,които хора трябва да работят и живеят,Не съм против ваксините защото съпруга ми няма проблем и се ваксинира но ние със сина ми не можем.

    Отговор

Вашият коментар