Филмът „Февруари“ на Камен Калев с премиера в НДК

Откриват юбилейния 25-и София Филм Фест с премиерата за България на „Февруари“, филм под режисурата на един от най-талантливите творци на новото българско кино – Камен Калев.

Това е един поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като е ли го напътства. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта.

Кристофър Вурлиас пише за Variety:“Съзерцателен и елегичен триптих, запечатал живота на един човек, филмът на Камен Калев „Февруари“ е нестандартен портрет на това, което режисьорът нарича нестандартна личност: собствения му дядо – сдържан човек със сложен характер, живял скромен живот в село в Източна България.“

„Февруари“ е в официалната селекция на фестивала в Кан. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, който е автор на сценария, режисурата, стои зад камерата и сам прави монтажа. Творбата е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films).

Камен Калев е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 година, когато представя в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски). Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от София Мийтингс. И двата филма участват в „Петнайседневката на режисьорите в Кан“, съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“.

През 2020 година най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др. През ноември 2020 бе представен и в Токио, където през 2009 година Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

София Филм Фест ще се състои с присъствени прожекции в две части – през месеците март и септември и с паралелна онлайн програма. Премиерата на февруари е на 11 март 2021 година от 19:30 в Зала 1 – НДК.

Повече информация за достъп, цени и промоции очаквайте съвсем скоро.

Вашият коментар