Гледаме „Лагуната на белите птици“ в Дондуковата градина

Премиера за Пловдив на научнопопулярния филм „Лагуната на белите птици“ ще може да гледаме на открито тази вечер от 20:30 часа в парк „Дондукова градина“. Събитието се организира от Зелени Балкани и Регионален природонаучен музей – Пловдив в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“.

Едночасовият филм, посветен на Поморийско езеро, ще запознае зрителите с уникалното биоразнообразие, което съхранява солената лагуна, и с дейностите по неговото опазване. Крайбрежната лагуна е пример за успешна симбиоза на човека с природата, независимо от сериозното човешко въздействие върху езерото в исторически план. Дори традиционният за Поморие добив на сол не е попречил на опазването на редица редки за страната и езерото животински и растителни видове.

Поморийско езеро е дом на над 60 вида птици, а през различните сезони могат да се наблюдават над 270 вида – мигриращи, зимуващи и гнездящи.

Повече интересна информация за езерото ще научат зрителите, които ще посетят прожекцията на открито. За собствен комфорт, гостите могат да си донесат по нещо за сядане и разхлаждащи напитки.

За автора

Вашият коментар