Гората.бг дарява на Пловдив 15 хиляди дръвчета

Събитието е днес от 11:00 часа в район „Тракия“, в парка до магазин „Лидъл“.

Гората.бг за пореден път ще посети Пловдив, за да дари на мераклиите от града и региона 15 000 плодни и декоративни дървета. Всеки един ще може да си избере подходящото за него дръвче, като разнообразието е голямо: череши, сливи, дюли, ябълки, арония, както и явори, борове, дъбове, липи, смърч, бор и др.

Повечето фиданки ще бъдат с размери 40-120 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като ще има и такива до 2 метра. Аронията и дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета НЕ са облагородени (подложни са), а размерите варират.

Всички, които посетят събитието, ще получат инструкции за правилното съхранение, засаждане и грижа за дръвчетата.

Организаторите ще предоставят възможността хората да си вземат повече от едно дръвче, като единствената им молба е те да бъдат засадени законно и за тях да се полагат нужните грижи.

Допълнително улеснение и грижа за природата ще бъде, ако пловдивчани носят със себе си малки чували или използвани, но здрави найлонови пликове.

С поредната си инициатива от Гората.бг продължават да гонят целта си от засаждането на 3 милиона дървета в България до 2025 година, след като до този момент засадените са вече 1.5 милиона.

Ето и какви са правилата, с които всички е добре да се съобразяваме, за да може кампаниите да продължават да носят със себе си единствено позитивизъм и грижа за природата.

С участието в кампанията Вие сте се съгласили, че:

Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.

Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.

По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.

Предоставените дръвчета не са предвидени за финансиране в одобрени проекти, подпомагани от фондове на Европейския съюз, както и по програми.

При възможност ще ни изпратите снимки от засаждането/развитието на дръвечета, като ги качите директно в нашата група: Гората.бг.

В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.

Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.

Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

Бъдете здрави, добри, щастливи и засаждайте повече дървета!ВАЖНО: Молим да спазвате създадената от нас организация, която ще приложи противоепидемичните мерки – няма да има събирания на повече от 20 души, ще има еднопосочно движение, ще има осигурени дезинфектанти, маски и др. Ако имате каквито и да е симптоми, моля, не идвайте, ще имаме и други събития.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Вярваш или не: Рая купи 20 декара земя, за да я превърне в гора

За автора

Вашият коментар