Хиляди родители се обявиха против по-ранното започване на учебната година

Над 2500 родители вече са се подписали в петиция, призоваваща МОН да се откаже от намерението си следващите учебни години да започват от 1-ви, а не от 15-ти септември. Според тях съкращаването на лятната ваканция няма да допринесе с нищо за решаването на проблемите с излишно огромния учебен материал, който възрастово става все по-труден за децата и ги кара да се обучават повърхностно, без да могат да го разберат и усвоят адекватно.

Ето какво е посланието на самата новосъздадена петиция:

С всяка нова „реформа“ образованието ни става по-зле и децата ни по-необразовани завършват училище. Трябва да се намери вариант да се намали учебният материал, за да не се налага препускане през него и да спре да се сваля такъв от горните класове все по-надолу, защото децата още не са узрели за него, за да го усвоят и разберат! От тук идват и трудностите при обучението им.

Проблемът няма да се реши с намаляване на лятната ваканция!

Лятото е възможност за децата да играят и общуват помежду си, да ходят на лагери и почивки със семействата си, да играят навън – било в града или на село. Лятото е време да се заредят и с нови сили на 15 септември да тръгнат пак на училище! Няма как намалената лятна ваканция да се компенсира с увеличена зимна, когато времето е студено и предразполага към повече седене вкъщи и пред устройствата. Изтеглянето на някои НВО и ДЗИ за различните класове в юни и юли допълнително нямалява ваканцията и затруднява кандидатстването на децата в чужбина и в България. Спрете с безумните реформи!

Александър Стамболийски избира датата 15 септември за първи учебен ден и тя остава закована и до днес. Решението си той взима през далечната 1921 г.  Тогава основният мотив е, че децата трябва да помагат на родителите си в прибиране на реколтата от полето, днес може да кажем: нека децата се възползват от хубавото лятно слънце и море, които са важни както за физическото им, така и за психическото им здраве! А претрупаните учебни програми с много излишни неща – върху това работете от МОН, не мислете как да съкратите почивката на децата!

Петицията може да подпишете ТУК

Коментари (1)

Вашият коментар