Home sweet home

Интригуваща и въздействаща, експозицията “Home sweet home” ще създаде атмосфера с всичко необходимо, за да се почувствате комфортно, като в уютния си дом. Изложбата ще бъде подредена в Културен център „Морско казино“ в Бургас в зала „Ал. Г. Коджакафалията” на 5 юни, с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа.

Зад нестандартната изложба стои бургазлийката Надежда Шурелова, която от години живее в Чехия. В професията си на интериорен дизайнер тя се среща с различни хора. Всеки един от тях е уникален и специфичен в търсенията си. Когато започва да създава пространства, в които се проектират животи, идва и основният въпрос –  От какво всъщност имаме нужда?! От една маса, легло, малко изкуство, разхвърлено по стените… и разбира се – една тоалетна. Всичко това е част от изложбата „Home sweet home”. Масата като място за срещи, комуникация, взаимност и общуване. Посредата е свещникът, а огънят е в центъра на дома и предполага съзерцаване. Без изкуство остава незавършена, затова изложбата ще бъде гарнирана с достатъчно картини, които да създават усещането за дома.

 „Експозицията е специално подготвена за българската сцена. Посветена е на един 20-годишен период от живота ми извън граница. Осъзнат откъс от време от живота на една съпруга, майка и жена, отдадена на действието, разхвърляността, активността и осмислянето на деня. С тази изложба символично затварям този цикъл и се обръщам с лице към себе си. Навътре.”- споделя Надежда Шурелова.

Надежда Шурелова завършва Средно художествено училище в Бургас, специализация „Учител по рисуване“ през 1991 година. На следващата година учи мода и дизайн в Института за маркетинг и дизайн в София. През 99-та учи дизайн и текстил в Националната художествена академия „Николай Павлович“ отново в София. Участва в редица частни и колективни изложби.

Надежда е основател на Международния симпозиум по пластични и визуални изкуства „AllanKairiak” / „ViaPontica” в Ясна Поляна от 1999 година. Съосновател на музея „Л. Н. Толстой“ отново там, също е ръководител на Школата за изящни изкуства за деца в Бургас.

От 2000 година живее и работи в Чехия. В допълнение към художествената и педагогическата си дейност се занимава с проектиране и изпълнение на жилищни, офис и обществени интериори, полезен и графичен дизайн, авторско създаване на декорации и интериорни аксесоари.

През 2016 г. отваря собствено интериорно студио. Това е пространство за изкуство и дизайн, шоурум, ателие и работилница, място за срещи, семинари и курсове.Тази година Надежда Шурелова се подготвя за разширяване на студиото и ще отвори галерията INTERIOR NEWS.

Вашият коментар