Камерна сцена се завръща в Пловдив през април

Камерна сцена Пловдив се завръща с два концерта през април, като и с нови имена, нови идеи и послания, верни докрай на честното, достойно и безкомпромисно изкуство.

Увереното начало на 12 сезон на Камерна сцена Пловдив ще бъде дадено на сцената на първо студио на Радио Пловдив на 5 април 2021 година в 19 часа, а публиката ще се срещне няколко поколения съвременни класически артисти в необичайната комбинация от арфа, виола и флейта.  

Инструменталистите Бертен Д’Оландер – флейта (Белгия), Раиса Запрянова –виола (България) и Елизабет Макнълти – арфа (Великобритания) имат широка концертна изява в редица фестивали в Европа, Япония, Китай и САЩ. За първи път триото се събира в общ проект за да открие дванадесетия по ред сезон с концерт от платформата Камерна сцена Пловдив.

Интересният и богат обертонов потенциaл на инструментите ще се мултиплицира в оригинален звуков резонанс, който обединява наследството от европейската импресионистична музика на Дебюси и Равел с творби от съвременни автори.

Световни премиери в програмата са произведенията на българския композитор Велислав Заимов – Соната за флейта и виола ( 2020) и Квартет за флейта, виола, арфа и чембало. При изпълнението на Квартет за флейта, виола, арфа и чембало музикантите ще си партнират с доц. д-р Велислава Карагенова – преподавател по пиано и чембало в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

Началото на сезона ще продължи и на 6 април, когато на същата сцена в импровизационен дух ще се преставят идеите на Бертен Д’Оландер и Живко Братанов.

Дуото се сформира през лятото на 2019г., когато двамата получават непланирана възможност за съвместен концерт. Резултатът от неочакваното музикално сътрудничество се оказва интересен както за публиката, така и за самите тях. „Близка среща на два свята“ по думите на Бертен, който е сред изявените класически музиканти, които умеят и не се притесняват да импровизират.

Този вид музициране му предлага възможност да приложи изключително богатата си палитра от изразни средства и забележителното владеене на инструмента флейта. За добре познатия на пловдивската публика Живко Братанов импровизираната музика е основно поле на търсения и платформа за музикално общуване.

Концертите се реализират в колаборация с Международен Младежки Фестивал „Кръстопът” – АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

Вашият коментар