Капана празнува Коледа (СНИМКИ)

Коледа е! Един от най-светлите и обичани празници. Празник, който почита не само раждането на Сина Божий, но и философията за светлина, добрина, състрадателност. На близки срещи с близки приятели и роднини. На забавление.

В това отношение Пловдив е първенец – в забавлението, имам предвид. Знаем как да си прекарваме добре, с повод и без повод, но особено с повод. Както винаги, кв. „Капана“ е желана дестинация за празничните дни заради своята колоритност.

Тази година коледният базар Капана се премести на площад „Централен“, но друг се появи – Х-Mas Fest Kapana, организиран от бар „СандъкЪ“ и Whisky Events / Уиски събития, като продължение на много сезонни културни мероприятия, които са се състояли през годините. Фестът е със свободен достъп, разположен е на паркинга на ул. „Константин Стоилов“ 22 и ще продължи до 27-и декември. На него ще видите каравани за улична храна, топли и студени коктейли, домашни мезета, месни и млечни специалитети от балкана и други.

„Първият уиски фест, който направихме преди две години, бе по същото време от годината. Изпитахме сантименталност към подобно събитие, а и коледните празници са най-хубавите, затова някак спонтанно се роди идеята за X-Mas Fest Kapana. Хората са с повдигнато настроение. Когато са в града, са с нагласата да прекарат време със семейството си и често идват в „Капана“. Кварталът е едно специално място, но особено по Коледа става още по-специално. И времето, и настроението на хората ни се сториха много подходящи да направим фестивал, свързан с уличната храна, но на много високо ниво, направена по домашна технология и домашни рецепти. Разширяваме тематиката извън уискито, за да се чувстваме още по-празнично. Самата локация стана някак позната на пловдивчани и гостите на града и се надяваме да става все по-разпознаваема“, споделя Гергана Ангелова – част от организаторите.

Освен фестовете и заведенията обаче, двигателната сила на „Капана“ са и арт работилниците. Едно от любимите квартални ателиета – Our House Studio, се е превърнало в истинска работилничка на Дядо Коледа. Собственичката му Гери Николова е подготвила много изработки в коледен стил, сред които свещници, украшения за елхи, табелки за дома с послания, шоколади с коледна опаковка, декоративни книжки, които се правят на базата на истинска книга.

„Използвам книги, които са хвърляни на боклука. Така един вид ги рециклирам. Аз и дъщеря ми Вики вярваме в чудеса и затова наблягам на тези послания. Оказа се, че и други хора вярват в тях. За мен Коледа е най-хубавият празник, защото е много шарен и ставаме по-добри. Едно малко момченце, което минаваше през ателието с родителите си, ми каза, че не вярва в Дядо Коледа, защото подаръците му ги носят мама и тате. Казах му: „А ти смяташ ли, че те могат да ти донесат подаръци, ако Дядо Коледа не съществува?“. Видях веднага как се замисли над въпроса и изражението му се промени“, разказва Гери.

Тя признава, че след рисуването най-любимо ѝ е да изработва коледни артикули. Така празнува „Капана“. Определено мероприятията са намалели заради обстоятелствата през последните две години, но все пак се усеща някакво празнично настроение. Оглеждайте се за малките елементи. Те носят коледния дух…

За автора

Вашият коментар