Керамика раку: огън и добре контролирана случайност

„Раку” е старинна японска техника за обработка на глина, по която още от 16 век се изработват чаши за чаена церемония. Техниката на изпичане по този метод изисква поне два престоя на предметите в пещта. От първото изпичане глинените съдове се изваждат с щипци, още докато са нажежени. След това се поставят в метални съдове и се затрупват с органични запалими материали – дървесни трици, хартия, слама, сухи листа. Възпламенени, те веднага се затварят с капак, така се получава прочутото безкислородно горене. Керамичната повърхност се напуква от термичния шок и се образуват характерни метални отблясъци – в зависимост от това какви глазури и метални окиси са използвани. 

Едно от значенията на йероглифа, с който се изписва „раку”, означава „наслада, наслаждение” и майсторите на раку твърдят, че да използваш такава чаша е като да знаеш едно стихотворение, но всеки път, когато го четеш, да откриваш в него нови поводи за възхищение.

А японците са прочути с умението си да ценят сдържаната красота и мимолетността на мига. „Философията” на керамиката раку включва и малък елемент на изненада – какви точно цветови абстракции ще се случат при взаимодействието между глазурите и огъня. Знаете ли, че с меден окис или меден сулфат плюс прозрачна керамична глазура и огън могат да се получат стотици нюанси на червено, охра, зелено, изумрудено или кафяво?

До 15 октомври в пловдивската галерия „Лабиринт” може да бъде посетена изложбата „Извън времето” – ще видите съдове и декоративни пана от български автори, изпълнени в техниката раку.  

Участници са: София Христозова, Ива Иванова, Мария Йованович, Рашо Митев, Ангел Каравланов, Владимир Стоянов, Румяна Цветкова, Даниела Горалова, Деница Петрова, Ирина Пожарицкая, Марта Димитрова, Ани Николова, Димитър Шопов, Мариела Иванова.

Повечето се познават от Художествената академия и преди време решават да експериментират с керамичната техника раку. Кандидатстват по проект, изграждат необходимата за това пещ (второто декоративно изпичане се случва при около 1000 градуса по Целзий), през август направиха ателие и демонстрация на работата си, а сега публиката може да се докосне до резултата. И да съпреживее особеното изящество на съдовете и паната от глина и порцелан.

За автора

Вашият коментар