Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Свети Георги“ стана на 50 години

Половин век от създаването си отбеляза Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. През годините звеното се е превърнало в едно от най-добрите в страната, излекувало и спасило хиляди нуждаещи се.

“Имам приятното задължение и удоволствие да ви поздравя с настоящото събитие от името на Изпълнителния директор на УМБАЛ “Свети Георги” проф. Карен Джамбазов с пожелания за здраве, лични и много професионални успехи и нека всеотдайността, амбицията и изконния стремеж за едно по-добро утре никога да не ви напуска”, пожела зам.-директорът по лечебно диагностична дейност към университетската болница проф. д-р Иван Дечев.

Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив е сред най-натоварените у нас. Средно за година в звеното се регистрират над 4000 пациенти. В нея практикуват лекари, които са денонощно на разположение и реагират бързо в критични моменти, след аварии, катастрофи и други тежки инциденти.

“Клиниката е структура с най-високото трето ниво на компетентност и затова именно тук се извършват най-сложните и най-тежките операции, свързани с ревизионно и туморно ендопротезиране на големите стави, гръбначна хирургия, тазова и ацетабуларна хирургия”, каза ръководителят на клиниката проф.  Ставрев. Той коментира, че напоследък приоритет на Клиниката са минимално инвазивните и щадящите оперативни техники.

За половин век работа в клиниката са въведени множество иновативни методи за лечение в областта на ортопедията и травматологията: оригинален метод за лечение на фрактурите на задния ръб на ацетабулума (проф. Желю Желев), оригинален метод за външна фиксация при руптурите на ахилесовото сухожилие (проф. Петко Токмаков), оригинален метод за лечение на фрактурите на гръбначния стълб в торако-лумбалния дял (проф. Павел Ставрев) и много др.

За автора

Вашият коментар