BNI Растеж Пловдив – дружество, в което всички бизнеси са равни

Какво е необходимо за един успешен бизнес план? На първо място добра идея, след това стратегия за реализирането ѝ. Не на последно място, хората. Именно професионалният и иновативен екип е този, който прави всичко възможно и създава не само сплотен колектив, но и устойчиви партньорства.

Воден от философията, че бизнесите, без значение от различни или сходни области, могат да не са си конкуренция, а да си помагат и да работят задружно, през 1985 г. американецът Айвън Майснер създава дружество BNI. Дружество, което започва да привлича все повече компании на местно ниво, а в последствие и на световно. В рамките на 38 години се разраства до мрежа, в която членуват над 10 800 дружества в над 70 държави. В България то се поява през 2015 г. Към днешна дата в страната има 13 активни дружества, в които членуват над 350 утвърдени собственици на бизнес и сключени сделки за над 95 млн. лв. Те са в София, Пловдив, Русе, Варна и едно мултинационално, в което членуват специалисти от различни градове и в което се общува на английски език. Президент за България е Светлана Проданова, заедно с Пламен Вълчев, които координират всички дружества на национално ниво.

Целта на мрежата е да съдейства на своите членове и партньори за успешното развитие на бизнеса им. Изготвената програма е на индивидуално ниво, спрямо спецификите на всяка бизнес област, но лежи на стандартни основи, като маркетинг стратегия, лични препоръки и сформиране на бъдещи партньорства и устойчиви практики. В основата на програмата е заложена идеологията на Майснер, че не само хората, но и бизнесите трябва да си помагат едни на други, за да градят повече позитиви.

Най-готиното от всички дружества, както сами се шегуват, е BNI растеж Пловдив. На 1 октомври 2023 г. то ще навърши три години. В него участват 30 фирми с различни дейности.

През изминалите шест месеца президент е Десислава Петева – основател и управител на фирма ФУУД АРЕНА ЕООД, която е и първият президент жена. Вицепрезидент по качеството е Рени Тодорова, собственик на Служба по трудова медицина Ready EHSSP Ltd. Вицепрезидент по растежа е Васил Киризиев – собственик на 4K Studio за видео- и фотозаснемане и монтаж. Старши бизнес координатор е Сотир Рангелов, който държи агенция за професионални преводи „Олтранс“. Комисията по лидерство се състои от Гери Бончева, Димитър Димитров, Емилиян Петров и Станислав Паунов. За менторските програми се грижат Тодор Генев, Таня Коларова и Стефан Върбанов.

Ценностите, на които лежи програмата, са изграждане на отношение, постоянно надграждане на знанията, взаимопомощ, признание, отговорност, позитивна нагласа, симбиоза между традиции и иновации. Водещ и неотменен елемент между членовете, които са и приятели, е и хуморът, защото работата си е работа, но трябва да ѝ се наслаждаваме, за да я вършим още по-добре.

„Ценностите са нещо по-голямо от нас. Те са компасът, който ни дава сила да взимаме трудни решения, да се справяме с дилемите и страховете си. Затова всички трябва да вярваме в тях. Те представят цялата картина за един етично воден еко бизнес. В основата им лежи философията, че даващите движат света напред. В даването има изтънчена класа, едно благородство, което ни прави осъзнати и пълноценно живеещи човешки същества.

Ние прилагаме ценностите в бизнеса, като се стараем да изграждаме дългосрочни отношения със служители, доставчици, партньори. Един истински лидер трябва да поддържа модел на поведение, който мотивира и вдъхновява хората около него, а не ги потиска и унижава. Именно тази етичност в бизнеса му носи устойчив растеж.

Отговорността също е много важна. Дружество чрез препоръки е филтър, който не допуска безотговорни хора или хора, на които не можеш да се довериш. Това е морална тежест, с която всички трябва да се съобразяваме“, споделя Деси Петева.

И за да се поддържа всичко изброено стабилно, всяка седмица сe организират срещи в хотел „Империал“ от 07:30 часа, защото целеустремените хора, тези, които променят света, са амбициозни, използват всеки момент, действат на много нива и държат на постоянството. На срещите, в рамките на 40 секунди, всеки собственик на бизнес се представя, разказва малко за себе си, споделя новите успехи, търси препоръки и контакти и благодари за получените такива, както и ако е бил препоръчан. Срещите продължават час и половина и вървят по строг, но не и скучен ред. След финала им следва бизнес закуска, по време на която хората си комуникират, обсъждат бизнес климата, обменят опит, дават препоръки.

Дружеството също организира екскурзии и забавления за членовете си, дори участва в благотворителни каузи и кампании, като „Нощта на ангелите“.

„Срещите на BNI Растеж изграждат отношения и доверие. Чрез тях се само се опознаваме, но и демонстрираме отговорност към дружеството и структурата му. Показваме, че сме достатъчно добре организирани, че можем да приоритизираме и че BNI и бизнес лидерите са важни. 

Вярно е, че понякога е изключително трудно да отделим време. Самата аз не съм от Пловдив и постоянно пътувам. Сутрин ставам в 05:00 часа сутринта, за да мога в 07:30 да съм на срещите. Но всичко е въпрос на желание, което, до голяма степен, идват от създадените взаимоотношения. Дружеството ни дава възможност наистина да черпим енергия и идеи един от друг и да ставаме все по-силни. Макар дейностите на бизнесите ни да са различни, можем да си помогнем със съвети, контакти или опит. Когато имаме казус и го споделим, всеки би помогнал с решение или поне насока.

Включваме се и в благотворителни кампании, защото те са част от първата ценност на BNI – даващите печелят. В случая печелим лично удовлетворение, че сме помогнали на някой нуждаещ се“, коментира Рени Тодорова.

BNI Растеж Пловдив е добре изградена мрежа от контакти и препоръки. В нея членуват само препоръчани и проверени бизнеси от разностранни области с нисък, среден и висок капитал на вложение и приходи – строителство, маркетинг, медицина, логистика, архитектура и инженерство, култура, хранителна индустрия, търговия, мода и козметика, правни и счетоводни услуги, производство, недвижими имоти, финанси и застраховане, езикови преводи и много други. Сред тях са НАГ 97 ЕООД, Ready EHSSP Ltd, ФУУД АРЕНА ЕООД, Медия Дизайн ООД, 4K Студио ООД, Softlanding Bulgaria, Семела Логистикс ООД, Генев – Т.С. ЕООД, CreditLand Пловдив, Mebex, Kshta, Remax, Алегро Пловдив ООД, Кофимейд ООД, Oltrans Ltd., Right Pack, Metal Treid, ЕМ-ГИ ООД, Каласи ЕООД, DAKS-BG, Office Master Care, Green Moon, Krami EOOD, Primebuild 11 Ltd, TRI SOFT, Ардес Информационни Технологии.

Бъдейки част от дружеството, един професионалист може да развие в пъти бизнеса си, стига да е мотивиран и да използва всички налични инструменти, които BNI му предоставя. И постиженията са налице – само за по-малко от три години, дружеството е дало препоръки за над 5 млн. лв.

Членовете споделят, че това, което ги задържа заедно, е главно отношението и приятелските връзки, които се заформят.

„Д-р Айвън Майснер прави едни изследвания, от които забелязва, че хората, които членуват в BNI заради самите отношения, правят много повече бизнес, спрямо тези, които са тук просто заради сделките и транзакциите. Защото връзките са част от структурата на развитието на социалния капитал. По някои отношения той си прилича с финансовия капитал. При финансовия капитал трябва да се инвестира и да се натрупат активи. Същото е и при изграждането на отношения. Всеки бизнесмен трябва да отдели време и усилие, за да може отсрещният човек да му даде препоръка. Хората искат да препоръчват професионалисти, на които имат доверие“, коментира Цветан Георгиев, който се занимава с образователния елемент.

Последната традиционна среща се проведе на 31 март между две дружества – BNI Растеж Пловдив бе домакин на BNI Индустрия, или общо над 60 души. Присъстваха и двайсет гости, поканени от различни членове на дружествата, които също представиха себе си и професиите си, а често в последствие някои от тях стават членове на дружеството.

Срещата бе специална, тъй като и двете дружества предадоха щафетата в ръцете на новите си президенти: Даниела Найденова – собственик на „Poaranta Digital“ за BNI Растеж Пловдив и Искра Милкова-Ангелова – собственик на HighLight Singing Academy.

Фотографии: Александър Карамфилов/ 4K Studio

За автора

Вашият коментар