Кметът на Шумен призовава детските градини да икономисват ток

Кметът Любомир Христов и зам.-кметовете Татяна Костова, Светлана Маркова и Найден Косев се срещнаха днес с директори на детски градини и ясли, с ръководители на социални заведения и на общински предприятия.

Повод за спешната среща е полученото в администрацията писмо от Енерго-Про, с което дружеството уведомява общината за промяна в цената на тока. От 1 февруари тя ще се формира от средната борсова цена за месеца + 5% за разходи на фирмата, като за всеки мегават ще се начислява и допълнителна сума от 7 до 13 лв. Като пример беше посочено, че ако промените бяха въведени още през месец януари общината би трябвало да плати 400 лв./MWh или три пъти повече от досегашната цена. Кметът Христов припомни, че от 2020 година Община Шумен има сключен договор с Енерго-Про Варна, съгласно който доставната цена на тока е 105,56 лв./MWh. В писмото се посочва още, че ако общината не се съгласи с направеното предложение, тогава ще трябва да заплаща по цени на краен снабдител между 600 и 650 лв.

Шумен е една от шесте общини в България, които до миналия месец плащаха ток на старите цени.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова уточни, че цената ще засиси от пазарната обстановка на българската енергийна борса, откъдето Енерго-Про купуват тока. През различните месеци тя може да бъде различна. Може да е и по-ниска. Затова засега общинското ръководство смята да подпише споразумение само за 6 месеца и след това отново да проведе преговори с фирмата.

Любомир Христов информира присъстващите, че още вчера след получаване на писмото се е състояла среща с представители на Енерго Про, на която общината е поискала 1 месец отсрочка. Т.е. новата цена на тока за Шумен да влезе в сила от 1 март, а не от 1 февруари, каквото е предложението на дружеството. Той изрази надежда, че правителството ще намери начин да компенсира високите разходи и припомни също, че близо четири пъти са се увеличили и разходите за отопление на газ. За ситуацията са информирани Националното сдружение на общините в България, както и областният управител.

Кметът призова работещите в детските ясли и градини, социалните заведения и общинските предприятия да оптимизират разходите, да търсят възможности за икономии, но без да ощетяват децата и потребителите на социални услуги.

За автора

Вашият коментар