Организират арт базар за 3 март

Всички желаещи да станат част от цветното събитие могат да заявят участие до 20 февруари

Художниците и занаятчиите в Бургас ще имат свое арт пространство, обособено на открито, сред напълно преобразената улица „Алеко Константинов”. Мястото е много комуникативно, намиращо се в непосредствената близост до едноименния площад и катедрален храм „Св. св Кирил и Методий” и главната улица „Александровска” , което ще позволи артистичните общности да представят своето творчество сред живописната атмосфера на града.

Община Бургас вече е отправила покана към три структури в тази сфера – Дружеството на бургаските художници, Регионалната камара на занаятчиите и Филиала на Националната художествена академия. Официална покана за участие са получили и всички частни галерии на територията на града.

Избраната дата за първия арт базар е празничният 3 март, а всички желаещи да станат част от цветното събитие вече могат да се записват към съответната общност . Крайният срок за участие е 20 февруари. Допълнителна информация може да получите и на e-mail: kazinobs@gmail.com; телефон 056/911868 , 056/911 867.

Заради гласуваното от Общинския съвет облекчение, до края на годината развиващите дейност в приоритетната зона са освободени от такса тротоарно право. Това обаче не отменя ангажиментите им по Наредбата за поставяне на преместваеми обекти, която изисква изработване на схема.

Базарът на художниците и занаятчиите ще има не само схема, съобразена с цялостната архитектурна визия на пространството, но и свой бранд. Графичната идентичност е възложена на НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Студентите имат възможност да изпращат предложения до края на февруари, а жури ще избере най-сполучливата разработка.

Общината предвижда още организиране на обучителни семинари, в които занаятчии, художници, преподаватели да представят демонстрации на интересни и автентични техники. Бургас е изградил отлично сътрудничество с посолства и институти, които също ще могат да гостуват тук.

За автора

Вашият коментар