Коледна магия: Сдружение разкраси дървета по улица “Иван Вазов”

Дървета на ул. “Иван Вазов” осъмнаха с нови пейки, кошчета, разкрасени с коледна украса, осветление и зеленина.  А в допълнение към тази гледка по цялата дължина на улицата са разположени закачливи табелки за превенция на замърсяването, които да напомнят на минувачите, че саксийниците не са кошчета. Инициативата е дело на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и е част от дългосрочната програма _Място България, която през последните години се случва в града под тепетата.

Дейностите на известната улица имат своята предистория: след новото повдигане на въпроса за бъдещето на улицата, сдружението проведе кампания и допитване, насочено към собствениците на магазините  и техните служители, които прекарват голяма част от времето си там. На всеки магазин бе даден кратък наръчник със съвети за поддържане на пространствата пред тях, а тези които се ангажираха с идеята, за Коледа ще получат поощрителни награди, за да бъдат улеснени в действията си – подвижни пепелници за поставяне във външни условия.

 През изминалия месец, във връзка превръщането на ул. “Иван Вазов” в приятно място за разходка, БГ Бъди активен съвместно с Free Plovdiv Tour, проведе събитието “Разходката на Джейн – Тютюнев град” с цел опознаване на историята на квартала и локализиране проблемните зони на територията. След допитване до местни жители, работещи на улицата и граждани преминаващи от там се откроиха следните проблеми: липса на осветление или твърде слабо такова, недостатъчно кошове, и редовното им обслужване, превръщането на площите около дърветата в пепелник и кучешка тоалетна, недобра настилка на тротоарите, неглижиране на състоянието на изоставените Тютюневи складове.

Така във връзка с общото желание за промяна на настоящото състояние на ул. Иван Вазов и в тон с насоката към която работи Община Пловдив – за промяна на улицата, превръщането й в частично пешеходна зона, както и вдъхването на нов живот на градската среда там, БГ Бъди активен направи първата стъпка, като облагороди два от саксийниците на дърветата, разположени на тротоара на улицата, за да даде на гражданите #ДобриятПример. Дърветата се намират на  №76 и №46, а дейностите са координирани съвместно с Община Пловдив, район Централен и ОП Градини и паркове , които се отзоваха с помощ в дейности на терен и консултация от ландшафтни архитекти.

Около двете дървета от сдружението монтираха пейки, подобно на тези, направени от хората,  живеещи и работещи наоколо; поставиха пепелници и кошчета за боклук. Големите саксийници биват освежени с дървесен мулч и камъни, както и бе поставено допълнително озеленяване и лампи. Пространството в допълнително разкрасено от къщички за птици и табели за превенция на замърсяването със забавни послания за опазване на пространството. В тон с наближаващите празници през следващите дни жителите ще се радват и на коледни лампички.

“Целим да привлечем вниманието на гражданите към личната отговорност за състоянието на улицата и посредством силата на т.нар. партизански маркетинг (guerilla marketing) се надяваме да достигнем до тях. По цялата дължина на Иван Вазов нашите доброволци поставиха забавни табелки с послания, които да подскажат отговора на въпроса “От кой зависи?”, казва Гергана Ангелова от екипа на сдружението. – “Надяваме се, че подобни акции и намеси ще бъдат един добър старт за промяната на цялостната визия на улицата и поддръжката й от страна на гражданите по пътя към  преобразуването й в пешеходна зонa”.

Дейностите са част от кампанията “Искам да съм полезен. Рециклирай ме!” благодарение на която граждани сами подаряват на града си облагородяване на различни зони в замяна на събрана пластмаса за рециклиране. Кампанията тече от октомври в града, а двете локации са първите осъществени обновявания, като през пролетта предстои още едно по-голямо облагородяване на междублокова площадка в район Централен.

Като част от програмата _Място България в Пловдив продължават да се случват още много кампании и инициативи целящи да ангажират хората със заобикалящата ги среда – почиствания, провеждане на образователни вечери с цел насърчаването на разделното събиране на отпадъци и убеждаването им че рециклирането има смисъл, както и различни събития, посветени на устойчивия начин на живот. 

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

Вашият коментар