Кулминация от атрактивни събития бележи финала на Европейската нощ на учените в Пловдив

Серия от атрактивни, новаторски и полезни събития с гости от САЩ е кулминацията на тазгодишното издание на проекта „K-TRIO 4 – Европейска нощ на учените 2020“. Проявите са в Пловдив и са фиксирани в последните 3 дни от програмата – от 26 до 28 ноември 2020 г. Стартът на форума бе даден на 1 септември в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ).

Всички събития ще са достъпни онлайн и с осигурена възможност за посещения на място при спазване на мерките за безопасност, съобщиха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

Проектът „K-TRIO 4 – Европейска нощ на учените“ се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.  Центърът по растителна системна биология и биотехнология е част от консорциум участници, сред които са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, сдружението форум „Наука”, Бургаският университет „Проф.д-р Асен Златаров”, Медицинският университет – Варна, Тракийският университет, Русенският университет, БАН – ИМИ и  Клуб „Млади таланти“.

В България в програмата  ще се включат градовете София, Пловдив,  Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за  пета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”.

На 26 ноември 2020 година Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” (АМТИИ) ще се присъедини и за пореден път ще се включи в събитията, свързани с Европейската нощ на учените в град Пловдив. Те ще се проведат в Концертна зала на централната сграда на АМТИИ, достъпни са и онлайн на: https://meet.google.com/yna-jffa-xxt?authuser=0

Ректорът на Академията проф. Тони Шекерджиева – Новак  ще представи книгата „Палитра от пирински и огражденски носии”, ще бъдат представени две публични лекции: „Университетът на бъдещето” с лектор доц. д-р Весела Казашка и „Проекция от миналото към бъдещето в образователните проекти” с лектор доц д-р Васил Колев.

Доц. д-р Петя Бъркалова ще представи книгата с интервюта на журналистката Ваня Драганова „Будителите на 21 век. Учителите като повелители на промяната“. Петата книга в тази поредица съдържа интервюта с учители с научна и образователна степен „доктор“. Те са избрани за герои на книгата не само защото  са успели за няколко дни да се „настроят” и да продължат обучението на учениците в дигитална среда, но и защото по един вдъхновяващ начин придават ново съдържание на  насъщната връзка „учител-ученик“.

На 27 ноември 2020 година директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доц. д-р Цанко Гечев ще открие Европейската нощ на учените 2020 виртуално и реално чрез кръгла маса под надслов: „Наука, която се прави с и за хората”. Събитията в ЦРСББ ще са в заседателната зала и онлайн на https://meet.google.com/akw-bfki-oru?authuser=0

Ще се проведе и дискусия на тема „Европа в един променящ се свят (климат) – можем ли да се поучим от миналото?“ С темата ще ни запознае проф. Майкъл Санди – почетен професор по геология на околната среда на университета в Дейтън, Охайо, САЩ.  Изследователите, гостите и широката публика ще могат да се включат на място и онлайн в събитията – сподели доц. д-р Весела Казашка.

На 27 ноември 2020 година ученици, студенти и гости ще  могат да дискутират по проблемите на изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството, с проф. Емилия Константинова. Темата на дискусията е : „Изкуството в дигиталната ера. Нови кариерни възможности”.

Европейската нощ на учените 2020 година в Пловдив ще приключи на 28 ноември в Артклас Център – Пловдив на бул. Васил Левски № 180 А. Планираните събития за последния ден включват: награждаване на победителите от Фотоконкурса „Моето училище”, демонстрации на граматически игри „Партньорства за наука – обединяване на учители и учени” , обявяване на резултатите от онлайн състезание по граматически игри с участието на студенти, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години. Събитията ще приключат с  „Голямо междучасие” – парти за деца и възрастни. Достъпни са и онлайн на https://meet.google.com/nnh-psws-xrm?authuser=0

Специален акцент в програмата за Пловдив е поставен върху дигиталното представяне на съдържанието на традиционната Пътна карта на събитията, затова провеждането на Европейска нощ на учените и „свързването” с широката публика ще се осъществява главно чрез цифровите технологии и интернет. Програмата е подготвена така, че да стигне до възможно най-широка публика – в това число млади хора, да доближи изследователите и хората на изкуството до обществото, като влезе буквално в дома им.

Домакините на „Европейска нощ на учените 2020“ в Пловдив са  подготвили ново дигитализирано съдържание и са  създали програма, която да бъде лесно възприета, да достигне  до публиката,  да ѝ даде възможност за активно участие в събитията.

Представените събития в  Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители.  Включени са конкурси, изложби, демонстрации и граматически игри, събития при открити врати.

Вашият коментар