Лабиринт на сетивата в Пловдив изкарва ума ни от лутане

Български артисти се събраха за едно необикновено събитие в Пловдив – театър на сетивния Лабиринт. Името на проекта е КОАН –  понятие, идващо от дзен будизма. Коанът е обикновено въпрос, умствена загадка, без конкретен отговор, например: „Кой съм аз?“, който се повтаря многократно от човека, за да може ума му да се загуби в търсенето на отговори. Той му показва, че умствената дейност е неспособна да му предостави напълно задоволителен отговор. Целта на коана е да изтощи аналитичния и егоистичен ум, за да се разкрие по-интуитивния не-ум. Малко повече за събитието обяснява Даниел Джинсов.

Какво представлява Лабиринтът на сетивата?

Лабиринтът е театър, който се вдъхновява от мястото на което е създаден. Хората влизат в него през точно определен интервал от време и преминават през сетивни портали. Там те срещат различни герои, които си взаимодействат с тях. Театърът на сетивата намалява двете ни водещи сетива – говора и зрението, за да даде възможност на преминаващия през него човек да възстанови връзката си с останалите му сетива – допир, обоняние, слух и интуиция.

Всеки Лабиринт еднакъв ли е?

Не, всеки лабиринт е различен. Името обикновено се свързва с мястото или определена тема, която обединява хората, които го изграждат. 

Какво можем да очакваме?

Всеки човек носи себе си в Лабиринта и затова смело можем да кажем, че ни очаква една среща със себе си. Театърът на сетивата ни дава възможност да се върнем към онова забравено детско чувство, когато можем да скочим във всяка локва, да обършем всяка кола, да опитаме от всичко. Представлението ни ще провокира всеки доколкото той или тя ни позволи в една безопасна за експериментиране среда. Нали все пак е спектакъл.

За кого е предназначен Лабиринта?

Всеки човек, над 12 годишна възраст е добре дошъл да преживее тази среща с неизвестното. Всеки преминава сам през нашите сетивни инсталации.

Кога са представленията?

Представленията са на  17, 18 и 19 декември. Начало 18:00 часа, като всеки участник ще влиза в точно определено време, в зависимост от часа на билета му и трябва да бъде на място 10 мин по-рано.

От къде могат да се купуват билети?

От платформата Bilet.bg

„Коан“ – сетивен лабиринт театър в Пловдив” е проект, който ще даде възможност на артисти от града да развият своите професионални умения и да надградят своя опит в съвременните интерактивни сценични форми. От друга страна, ще създаде условия за колаборация между артисти от София и Пловдив, както и за осъществяване на партньорства и реализация на бъдещи творчески начинания.

Повече информация в събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/875600803126542 

За автора

Вашият коментар