Лукаш Кауцки по стъпките на Йосиф Шнитер в Пловдив

Посланикът на Чехия в България Лукаш Кауцки разгледа и посети някои от обектите, дело на Йосиф Шнитер. Поводът е годишнина от рождението на един от най-видните архитекти и инженери на Пловдив, създал първия градоустройствен план, дал основата на съвременния облик на града под тепетата.

В Община Пловдив кметът Здравко Димитров посрещна посланикът Лукаш Кауцки, като го запозна с развитието на града за последните години по отношение на образованието, икономиката и по-конкретно с Тракия икономическа зона и големите инвестиции на световни компании, благодарение на които регионът става все по-привлекателен за бизнес.

„За нас от голямо значение са заводите за автомобилни части, машиностроенето като цяло  и промишлеността. Те са истински двигател на напредъка на Пловдив“, сподели Здравко Димитров.

По време на срещата, на която присъстваха и заместник-кметовете Стефан Стоянов и Тодор Чонов, Н.Пр. Лукаш Кауцки подчерта, че Пловдив има голям потенциал на развитие от гледна точка на културния и историческия туризъм. Според него е важно да се увеличат възможностите за бизнес сътрудничество между двете страни, още повече че през 2020 г. се отбелязват 100 години от установяване на дипломатически отношения.

По-късно той с интерес се разходи по Главната улица, разгледа сградите, обърна специално внимание на камбанарията на храм „Успение Богородично“, дело на Йосиф Шнитер, Античния театър. В къща Клианти директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев представи изложба със снимки на сградите, дело на Йосиф Шнитер, както и първият градоустройствен план, който чешкият архитект и инженер е правил на ръка.

Изграденото от именития чешки архитект привлича и до днес ценители на красивите сгради от цял свят и буди истинско възхищение у всички, докоснали се до тези шедьоври. Той проектира десетки сгради – обществени и частни. Сред  емблематичните сгради, които могат да се видят и до днес са: църквите „Свети Свети Кирил и Методий“ и „Свети Георги Победоносец“, камбанариите на катедралния храм „Успение Богородично“ и на църквата „Света Петка“, сгради по Главната улица, „Отец Паисий“, „Иван Вазов“, бул. „Руски“, Градската художествена галерия в Стария град, Природонаучния музей и други.

В знак на уважение Н.Пр. Лукаш Кауцки поднесе венец пред паметника Йосиф Шнитер на пл. „Независимост“, дело на скулптора Цвятко Сиромашки. По време на днешното си посещение той беше придружен от почетния консул на Република Чехия Иван Соколов заедно със студенти специалност „Славянска филология“ и „Право“ от Пловдивския университет Паисий Хилендарски.

За автора

Вашият коментар