Лясковец пали искрата на българското

Стрижем овце, доим крави, надиграваме се, елате и вие

Четиридневният събор на овцевъдите ще ни помогне да се докоснем до българските обичаи, буквално. От 6 до 9 май в Лясковец, край Петропавловския манастир домакините канят на богата програма от демонстрации и забавления.

От първия ден в 11 часа се започва с песни, танци и обичаи на Федерацията на културно- просветените дружества на каракачанките. Следва възстановка на бойни умения на старите българи. Успоредно има кулинарно шоу „В търсене на изгубения вкус“. Всяка от вечерите завършва с нестинарско шоу.

Сред най-атрактивните занимания по време на събора са, атрактивни за гражданите, непознаващи този свят, са чести селски занимания. Състезание по ръчно доене на овце, ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой от кози. От интересните състезания са и теглене на товари от най-големите коне и кочове.

Изложение на кучета и чистопородни овце и кози също е част от програмата. Етно атракции за цялото семейство. Детски конкурс с рисунки, мерене на вкус за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко.

В последния ден на събора на 9 май ще се проведе награждаване на лауреатите в Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. По поводът ще има гала-концерт на изпълнители.

За първи път тази година ще бъде  обособена специална зона „ЧифликЪт“, в която ще бъде пресъздаден домашен селски двор от недалечното минало и интерактивен музей „Одаите“ с демонстрации на различни къщни занаяти.

Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден  и различни обреди и обичаи, като покриване на стара българска къща, избиране на селски кмет , сватба, седянка и др. Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и кулинарни демонстрации на стара българска кухня.

Посетителите ще могат да се включат в уроци по кавал, гайда, народно пеене, хора,  ръченици и различни познавателни игри и забавления за цялото семейство. Специални занимания с аниматори за малчуганите ще има в Детската творителница.
За автора

Вашият коментар