Велико Търново отбелязва празника на открито

Пасхалното богослужение във Велико Търново тази година ще бъде изцяло на открито. Миряните ще се съберат в 23 часа на 1 май в двора на Катедралния храм за службата, ръководена от Великотърновския митрополит Григорий.

Точно в полунощ на 1 срещу 2 май ще бъде изнесен Благодатният огън, а светлите думи „Христо воскресе“ произнесени на пет езика.

На открито ще бъде и службата за Второ възкресение, заедно с четенето на Евангелието на различни езици. Богослужението навръх Великден ще бъде пред църквата „Възкресение Христово“, намираща се в подножието на кв. „Бузлуджа“ с началото 11:00 часа.

За Великден в Старата столица ще има безплатни прожекции на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто ще бъде излъчено във вечерта на Велика Събота – 1 май, от 21:00 часа, както и навръх Възкресение Христово – 2 май, също от 21:00 часа.

Безплатно спектакълът ще бъде пуснат и навръх Гергьовден – 6 май, с начало 21:15 часа. През целия месец ще има още няколко прожекции, които ще могат да бъдат наблюдавани от площада пред крепостта.


Вашият коментар