Маджид Кадим: Изчакването заради КОВИД-19 превръща хронични заболявания в спешни състояния

Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив има готовност и ресурси да обслужва пациенти и при нова вълна

За обострянето на хроничните урологични заболявания не може с категоричност да се обвинява КОВИД-19. Но със сигурност изчакването и отлагането на лечението им заради пандемията превърна много от тях в спешни състояния, изискващи незабавна медицинска намеса. „При задаващата се четвърта вълна на коронавирусна инфекция пациентите в обострена фаза на хроничните урологични заболявания не бива да чакат. Имаме готовност и ресурси да поемем грижата за тях.“ Този призив отправи началникът на Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив доц. д-р Маджид Кадим.

Общо 1266 пациенти са преминали през лечебното звено за последните 6 месеца. Броят на установените и доказани случаи на КОВИД-19 сред тях е 15. „Напълно вероятно е те да са значително повече, понеже при някои има безсимптомно протичане на коронавирусна инфекция. В началото на пандемията в Клиниката по урология се обособи сектор за лечение на такива пациенти. Наложи се персоналът ни да бъде подготвен за диагностициране и лечение на коронавирусна инфекция“, каза доц. д-р Маджид Кадим.

„Тези пациенти, прекарали КОВИД-19, както и всички лекувани в Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги“, се проследяват амбулаторно или стационарно в зависимост от тяхната патология. Целта е да имаме наблюдение върху състоянието им за евентуални усложнения “, увери началникът на лечебното звено доц. д-р Маджид Кадим.

„Към настоящия момент броят на урологичните операции се нормализира. Страхът и паниката не са каквито бяха в началото на пандемията. Професионално, материално и емоционално е налице по-голяма готовност за бъдещи предизвикателства. КОДИД-19 промени нашето мислене, поведение и отношение към всичко около нас. Ние сме по-подготвени, по-внимателни, по-опитни и по-здравомислещи от преди“, обобщи доц. д-р Маджид Кадим.

За автора

Вашият коментар