Модерната майка: Интересът към качествената храна се засилва

Съвременните родители все по-често споделят, че имат затруднения или въпросителни, относно правилното хранене на своите деца. Радостина Гайдарова от Пловдив е приела тази тема като своя мисия и вече 3 години се занимава с изучаването й. Създала е успешната Фейсбук страницата Dr. Modern Mommy, която набира все повече популярност. Нейната дейност се развива и с изграждането на бъдещ уебсайт за детското хранене, който ще бъде първият в България. Съвсем скоро спечели първо място от конкурса организиран от община Пловдив „Млад предприемач“, а финансовата награда тя ще вложи в създаването на платформата.

Как може да ни бъде полезен сайтът и какви са перипетиите, пред които се изправят родителите говори Радостина за MediaCafe.


Какъв беше твоят сблъсък с храненето на децата? Къде намери затруднения?

С една дума – неочакван. Може би до голяма степен, това че се наложи да захраня две малки недоносени човечета едновременно, всяко имащо своите вкусове и предпочитания, направи пътя на захранването и храненето толкова предизвикателен и на моменти труден. Липсата на достатъчно съвременна и адекватна информация от достоверни източници на български език също беше нещо, което ми липсваше и щеше да улесни целия процес.

Когато ти трябваше информация, къде търсеше? Има ли добри източници на информация?

Основно четях проучвания, чуждестранни учебници и прекарвах доста време в търсене на новостите в областта на храненето. Има добри източници на информация, но най-големият проблем е, че много от мненията и твърденията са прекалено разнопосочни и е трудоемко да намериш най-доброто за своето дете. И да го приложиш на практика, с помощта на педиатър, разбира се.

Как ще изглежда твоят портал и с какво ще е по-различен?

Представям си го изчерпателен и съвременен. Представям си едно “удобно” място, в което всяка една майка ще успее да отговори на въпросите, които търси, отнасящи се за захранването и храненето на детето си. Място, в което ще успее да почувства както сигурност и увереност, така и вдъхновение.

Започна ли вече действия по изпълнението на проекта?

Да. В момента съм процес на събирането на екип от специалисти, които ще дадат своя принос към създаването на една устойчива, иновативна и съвременна платформа. Достовервността на информацията е приоритет за мен.

Какви са първите стъпки?

Сайтът е структуриран, идеята е ясно и точно разписана в съзнанието ми. Първите стъпки се крият просто в реализирането й.

Какво очакваш от сайта?

Да бъде лесно достъпен и да е спомогнал за захранването на хиляди бебета в България. Да е обогатил знанията на всеки, който го е посетил и да улесни живота на българската майка.

Как ще се казва, каква му е точно концепцията?

Все още не съм се спряла на точно име. Иска ми се да е нещо лесно разпознаваемо. Концепцията освен всичко, което споменах, му е да бъде изчерпателен. Много изчерпателен.

Храненето ли е един от основните проблеми на младите семейства? Какви други предизвикателства се срещат?

Не мога да нарека храненето проблемно. Дори и да се случи да е такова, вярвам в максимата, че всеки проблем си има решение. По-скоро бих казала, че храненето е предизвикателно. Толкова предизвикателно колкото да отгледаш едно дете, да го възпиташ, да му осигуриш необходимото, за да има един добър и спокоен живот, особено във времената, в които живеем.

Има ли места в града, от които да си купиш чиста и истинска храна за детето си или е по-добре да се обикалят селата?

Има, разбира се. Трябва да знаеш къде да търсиш. В моя блог (Instagram/Facebook:Dr modern mommy) често споделям впечатления от качествени български (и не само) продукти, храни, от които съм останала доволна и впечатлена или които просто си заслужава да бъдат опитани и предложени на деца (разбира се, ако тяхното състояние го позволява). Сякаш с времето все повече започнахме да ценим и обръщаме внимание на това, което консумираме и интересът към качествената храна се засилва.Какво ще е съдържанието на сайта?

Сайтът ще представлява информационна платформа, в която ще има съвременна информация по отношение на захранването на деца, както и тяхното хранене до късна детска възраст. Достоверната и адекватна информация ще се поддържа и одобрява от екип от специалисти (педиатър, алерголог, нутрициолог, лекар по дентална медицина, логопед). Предвидила съм информация, като препоръчителни срокове на въвеждане на определени храни, най-подходящ начин на обработката им, идеи за рецепти, както и как да предлагаме храната безопасно на децата си. Пример – чудим се как и кога да предложим ядки безопасно на детето си – отваряме платформата, в която ще намерим съвременни препоръки и безопасни идеи.

Има ли нещо валидно за всички малки децата в отношение на храната или всяко е различно от другото?


Не обичам да поставям децата под общ знаменател, защото всички са толкова различни – включително и близнаците ми, които са родени през 1 минута; но ако мога да обобщя, то “еднаквостта” идва от страна на родителя – всички дечица да получават необходимото разнообразие от хранителни продукти и нужните за своя организъм нутриенти.

За автора

Вашият коментар