Наградиха участниците в конкурса „Народните будители и аз“

С официална церемония днес бе закрит 11-я национален конкурс за индивидуално творчество „Народните будители и аз“. В него взеха участие 288 ученици от 69 училища от 21 области на България. За втори път в конкурса има и международно участие. Ученици от 5 училища в Молдова, българското неделно училище в Скопие, Северна Македония и гимназията „Г.С. Раковски“ в Болград, Украйна се състезаваха с връстниците си от родината. Всички те писаха есета, разкази, стихотворения, рисуваха и подготвяха мултимедийни презентации. Най-активни бяха младите художници, които нарисуваха 90 творби, почти толкова бяха и мултимедийните представяния по зададените теми от Възраждането – 89, с есета участваха 60 ученици, стиховете са от 32 млади творци, а разказите – от 7. За съжаление и през тази година в конкурса „Народните будители и аз“ нямаше възможност да се проведат съревнования между училищата с викторини.

Надпреварата между младите родолюбци по темата „По пътя на българската свобода“премина в два етапа. Първият бе посветен на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, а вторият – на 145-годишнината от гибелта на Ботев и 148-годишнината от гибелта на Левски. Творчеството на учениците бе оценено от деветчленно жури, ръководено от академик Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели в България. Надпреварата между младите поети бе толкова равностойно, че журито присъди две първи награди. Призьорите са седмокласникът Персиан Иванович от училище „Алеко Константинов“ Перник със стиховтоверието си „На Ботев“ и десетокласничката Наталия Таранинова от училище „Никола Вапцаров“ – град Хаджидимово за стихотворението си „Блудният син“. Голямата награда за есе спечели десетокласничката Ева-Йоана Стаматова от Математическата гимназия в Пловдив. Нейното есе „148 години от обесването на Васил Левски“ и даде право да го прочете на 19 февруари тази година на тържествения митинг в Пловдив. Първо място в същата категория е за Анелия Спахиева – седмокласничка от училището в Хаджидимово за нейното есе „Христо Ботев – по-жив от живите“.

Във фоайето на дом „Борис Христов“ гостите бяха посрещнати с картинна изложба на деветдесетте млади художници, участващи в конкурса „Народните будители и аз“. Тази година творбите им бяха посветени на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски, а изложбата, и преди да дойде в Пловдив, бе експонирана най-напред в родния град на революционера – Котел, а след това и в град Сливен.

Наградите за всички участници в конкурса са еднакви – „Английско-български речник“ от 620 страници, твърди корици, а за победителите имаше и по една прочитна книга. Към всички тях създателят и ръководител на националния проект „Народните будители и аз“ доц. Кирчо Атанасов се обърна с приветствените думи: „Уважаеми ученици, ентусиазмът, с който участвате в „Народните будители и аз“ е силна гаранция за това, че няма да се наложи отново да се пише „Епопея на забравените“. Вие сте победители над незнанието и забравата на народните будители, над незнанието и забравата на на плеядата велики българи, носили гордо факела на българщината и българския дух през тези 1300 години, за да я има България и сега на този проветрив Балкански полуостров. За да можете вие младите поколения да носите този факел и в бъдните десетилетия. До нови срещи в следващото 12 издание на „Народните будители и аз“.“

За автора

Вашият коментар