Най-модерният апарат за остеопороза заработи в „УМБАЛ-Пловдив“

Остеоденситометър от най-ново поколение на фирма General Electric за цяло тяло заработи в Отделението по Образна диагностика в УМБАЛ-Пловдив.
Проверя се костната плътност, за да се докаже или отхвърли наличие на остеопороза, най-подходящи са дами след менопауза, те са изложени на най-голям риск, посочи началникът на Ревматологията д-р Иван Горанов. Обемът на изследването се определя от лекар специалист, който след това анализира резултатите и назначава подходяща терапия.
В момента отделението работи по международни проекти за лечение на остеопорозата. Д-р Горанов подчерта, че благодарение на тях избраната до края на годината терапия с иновативни продукти ще бъде безплатна за пациентите не само сега, но и през следващите 2 години. Те няма да заплащат също за проследяване с допълнителни тестове в болницата, които ще търсят причините за развитието на болестта и как се повлиява от назначените медикаменти.
Началникът на Ревмотологията посочи, че това е голям шанс за страдащите от остеопороза, защото лечението със същите лекарства по НЗОК се доплаща на 50% от лекуващите сe.
Новият апарат е монтиран в диагностичен кабинет N20 на първия етаж в блок А на болницата и работи всеки ден от 10 до 14 ч. Желаещите трябва предварително да си запишат час на регистратурата в Отделението по Образна диагностика – 032/905-473, от понеделник до петък. Изследването не е безплатно и пациентите заплащат на касата в лечебното заведение 70 лв.
Изследването е неинвазивно, безболезнено и най-важното е, че нивото на облъчване е толкова минимално, че практически е почти равно на нула. Продължава 8-10 минути, ако се прави на 3 зони – гръбнак и шийките на двете тазобедрени стави. Ако е на цялото тяло, времетраенето се увеличава двойно. За всеки пациент са предвидени поне 20 минути, за да му се проведе „инструктаж“. При изследване на повече зони, може да отнеме до 40. Медиците са изключително внимателни и при най-малкия дискомфорт от страна на пациента, спират веднага апарата.
Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с понижена костна маса и намалена здравина на костите, поради което те стават лесно чупливи до толкова, че падане или дори леки травми могат да причинят счупване. Засяга мъже и жени от всички раси, но най-много белите и азиатките – особено възрастните. Фрактури, свързани с остеопороза, най-често се появяват в областта на шийката на бедрената кост в тазобедрената става, китката или прешлените на гръбначния стълб.

За автора

Вашият коментар