Новата зала „Микросвят“ в Природонаучния музей в Пловдив отвори врати

С интересна и забавна програма децата от четвърта група на ДГ „Валентина“ с ръководител Мария Христова откриха новата зала „Микросвят“ в Природонаучния музей. Те бяха подготвили „Танц на микробите“ и две стихотворения, които изпълниха под аплодисментите на техните родители и гости. Едното от стихотворенията е измислено от децата специално за музея и след края на програмата малчуганите го подариха на директора на музея – гл. ас. д-р Огнян Тодоров, красиво отпечатано и поставено в рамка.

Зала „Микросвят“ става част от постоянната експозиция на музея, а децата от ДГ „Валентина“ бяха първите ѝ посетители. В залата са изложени атрактивни тактилни модели на едноклетъчни организми от микросвета. Може да бъде видян 3D модел на животинска клетка, заедно с клетъчните органели, които тя съдържа, модели на вируси и бактерии, вкл. модел на коронавируса. Там се намира и микроскоп, с помощта на който посетителите на музея могат да наблюдават различни видове микроорганизми. Разположена е също микролаборатория, изработена от Снежана Русинова – Видева,  главен асистент към Биологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Пловдив, на която директорът на музея специално благодари.

Продължаваме да утвърждаваме нашето мото на музея „Добре дошли в различните светове“. Това, което искаме да представим на нашите посетители, е един пъзел от различни тематики, в който всеки да намери нещо за себе си, според интересите си“, каза гл. ас. д-р Огнян Тодоров и добави, че новата зала ще представя на малчуганите по интересен начин  огромното разнообразие на едноклетъчните организми, а техните родители ще си припомнят за огромното многообразие на микросвета, който ни заобикаля.

Поздравявам екипа и директора на Регионалния природонаучен музей за това, че непрекъснато се развива и винаги ни изненадва с нещо ново. Няма как да не сме щастливи, че музеят ще предложи още една атракция.  Няма нищо по-хубаво от това да можем да видим всичко, което не може да се види с просто око и да научаваме нещо ново за света“, каза заместник – кметът Пламен Панов.

Скоро предстои и преместването на черноперата рифова акула Лари в новия аквариум, който е напълно готов, огромен и подходящ за свободното плуване на любимеца на пловдивските деца.  

За автора

Вашият коментар