Община „Родопи“ с най-високия бюджет в историята си

Кметът Павел Михайлов: 2022 щe e гoдинa нa инвecтициитe в инфpacтpyĸтypaтa и проектирането

Георги Цанков: Общинският съвет ще проследи дали са изпълнени поетите ангажименти

С рекорден бюджет от близо 44 милиона лева ще разполага община „Родопи” през 2022 година. С 20 гласа „За”, нито един „Против”  и седем души от групата на ГЕРБ, които гласуваха „Въздържал се” общинският съвет прие предложената от кмета Павел Михайлов финансова рамка за настоящата година. В залата на Общински съвет „Родопи” присъстваха 28 общински съветници.

Основният фокус тази година ще бъде върху подобряване на инфраструктурата, изграждане и разширяване на детските градини, проектиране на улични ремонти и канализации. Кметът на общината Павел Михайлов благодари на общинските съветници и определи бюджет 2022 като „амбициозен, но балансиран, справедлив и равнопоставен”.

„2022 година е много важна, защото се очаква да бъдат отворени множеството програми, планове и инструменти, до които общините ще имат достъп. Затова ние трябва да сме готови с проекти, с които ще кандидатстваме за финансиране. Нашата основна задача е да продължим работа за утвърждаване на общината, като зелен жилищен район с условия за икономическо развитие и подобряване на средата“

Коментира Павел Михайлов. Той каза, че подкрепата на бюджет 2022 е изключително важна за всички.

За 2022 година проектът за бюджет на община „Родопи” възлиза на близо 44 милиона лева, което е с близо 7 милиона лева повече от миналата година. От тях около 17 милиона лева са собствени приходи. Реализираният преходен остатък от 2021 г. е близо 9 милиона лева.

Обектите в капиталовата програма включват основен ремонт на 24 улици, посочени приоритетно от кметовете по населените места. Заложени са и 200 хиляди лева за проектиране на основни улични ремонти на още 19 улици. В бюджета тази година е заложен първи и втори етап на благоустрояване и реконструкция на площадното пространство в село Брестовица и още близо 900 хиляди лева в проекти за цялостна канализационна мрежа в 9 населени места от общината.

Има готови проекти за саниране на детските градини в Ягодово, Брестовица, Кадиево и Първенец. Община „Родопи” е готова и с идейни проекти за изграждане на чисто нова и модерна детска градина в село Крумово и проект за разширяване на детските градини в Марково и Първенец. Ще бъде направено вътрешно преустройство на детската градина в Златитрап с цел отваряне на нова група.

Ще бъдат изградени нови 9 детски площадки, както и съоръжения за игра на най-малките жители на общината във всички детски градини.

На днешното заседание на ОбС „Родопи“ местният парламент взе решение да подкрепи и предложението на кмета Павел Михайлов за теглене на дългосрочен общински дълг в размер на 1, 177 771 лева за подмяна на съществуващото улично осветление във всички населени места с нови и икономични LED лампи.

Със сумата от по 500 лева ще бъдат подпомогнати и 13 абитуриенти, които са загубили един или и двамата си родители.

Вашият коментар