Освободиха заведенията от такси за поставяне на маси в Хасково

Заведенията за хранене и развлечения в Хасково да бъдат освободени от такси за разполагането на маси за консумация, включително за тенти, подиуми и навеси прие единодушно хасковският общински съвет.

Облекчението е за периода от 1 май 2021 г. до 31 януари 2022 г. Това ще коства около 200 000 лв. по-малко постъпления в общинския бюджет. Според кмета Станислав Дечев, който е вносител на предложението, общината е в стабилно финансово състояние и това няма да наруши дейността й. Досега общината на два пъти освобождаваше от такси тези, на които им беше забранено да извършват дейност по време на пандемията.

Общинският съветник от групата „За Хасково“ Георги Пеев изрази опасение да не се стигне до безконтролно поставяне на маси и столове по парковете в Хасково. Той попита дали общината има ресурс за контрол.

Кметът Дечев отговори, че общината ще извършва контрол със служба КОРЗ, а всички разрешения за поставянето на маси и столове се издават от главния архитект. Всяко поставяне щяло да се сравнява с предходни години.

Общинските съветници приеха и предложението за отпадане на таксите за предучилищните групи в детските градини. Така родителите на 5 и 6-годишните няма да плащат по 1 лев на ден.

За автора

Вашият коментар