Предложение за брак озари сцената на Драматичния театър

Любовта е безгранична, поради което трудна за описване. Уж е чувство, пък се чудим как да го определим, какво да кажем, как да го разкажем – дали оплетено в стих лирика, или леещо се мелодично в песен. Затова най-често оставаме безмълвни пред нея. Сякаш всичко излишно се изпразва от съзнанието ни, оставяйки единственото важно нещо – осъзнаването, че ни е писано да вървим ръка за ръка с човека до нас по брега, наречен живот.

Такава любов не заслужава да крачи по обикновения път. Такава любов е достойна гордо да стъпва по театралната сцена, която още повече я уголемява и хиперболизира в ума ни, придавайки ѝ онази магия, от която е родена поначало.

Тази вечер имахме щастието и привилегията да споделим любовта на двама млади влюбени – Никола и Ива, в Голяма зала на Драматичен театър-Пловдив. Именно там, след края на представлението „По-полека“ по музика на Стефан Вълдобрев, младият мъж предложи на половинката си брак. А тя, за всеобща радост, каза „Да“! Никола бе представен не от кой да е, а от самия Филип Аврамов, който му даде кураж, дори го накара да повтори предложението, за да може всички да му се насладим пълноценно.

Такива мигове по естествен път водят до усмивки в околните, затова никой в залата не можа да сдържи аплодисментите си за бъдещите съпрузи. Подобни моменти показват колко тясно свързани са реалността с фикцията, изкуството с ежедневните емоции.

Всъщност, предложението си има история, отсеяна с перипетии, но и с надежда. Никола се свързва с екипа на театъра още през месец февруари и моли за съдействие. Това не е първото предложение за брак в „Н. Масалитинов“, затова колективът веднага се съгласява да стане част от това интимно събитие. Почват да мислят на коя дата и при кое представление да бъде, когато Мениджърът „Маркетинг и продажби“ Сузана Арутюнян-Василевска му предлага това да се случи на „По-полека“ на 25 март, точно на Благовещение.

„Изходих от символиката на датата. Така момичето, а и близките ѝ, щяха да получат блага вест. А и постановката е подходяща. Голямо щастие е, когато в театъра се случват подобни неща, защото те са доказателство, че животът в него кипи. Че още го има, има ни и нас, въпреки пандемията. И вместо да се затваряме и страхуваме, показваме, че хората винаги са добре дошли при нас. Тук е безопасно, а това, че те сами избират да споделят подобни съкровени моменти с нас, е прекрасно“, споделя за Media Café тя.

Уви, съдбата е решила друго и на 15 март цялата държава влиза в локдаун заради трета вълна на Covid-19. Това елиминира идеята за предложение под прожекторите на сцената, но Никола не се отказва и заявява, че ще изчака по-добри времена. Че няма да прибързва и ще направи предложението на любимата си само и единствено от сцената на Драматичния театър, защото иска да ѝ подари незабравим спомен. В крайна сметка дочаква, а чакането си заслужава.

В залата освен те двамата, присъстваха и родителите им, но никой от тях не е подозирал за намеренията на Никола, докато не го видяха там, на бутафорната скала от измисления остров, да стои с микрофон и да събира смелост за най-важната стъпка в живота си.

А мюзикълът „По-полека“ е може би най-подходящото представление от сезонния репертоар на театъра, защото разказва не за какво да е, а за любов, в многото ѝ форми – между влюбени, между приятели, между дете и родител, дори за любовта, която трябва да изпитваме към самите себе си, но често я отхвърляме, защото не смятаме, че заслужаваме нещо повече. Музиката и текстовете на Стефан Вълдобрев също в по-голямата си част възхваляват това велико чувство по един алтернативен, пъстър, понякога леко мрачен начин. Всеки може да открие себе си поне в една негова песен. И се чудя… в коя ли са се открили двамата влюбени – тези от реалния живот. Но от името на целия екип на Media Café им желая попътен вятър и дано открият своя „бряг, с цвят зелен“…

Снимки: Александър Карамфилов

За автора

Вашият коментар