Христос Воскресе!

Великден е най-големият празник за вярващите православни християни. По традиция той се празнува от неделя до вторник, а в навечерието на Великия ден камбаните в християнските храмове известяват Христовото Възкресение. В християнската религия на Великден се чества Възкръсението на Исус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан.

На днешния ден хората отиват на църква, а след празничното богослужение излизат със запалени свещи, които занасят вкъщи. Според българската традиция, цялото семейство трябва да се събере на тържествен обяд у най-възрастните в рода.

На празничната трапеза се слагат печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове. Ритуално обядът започва с прикаждане на софрата от стопанката на дома и завършва с борене с великденските яйца и козунак.

Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв. Голям успех, здраве и късмет от цялото семейството ще има този, на когото яйцето остане здраво.

По традиция на Великден се състои и първото хоро след Сирни Заговезни. То е израз на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на победата на доброто над злото.

Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

На днешния ден празнуват: Велико, Велика, Величка, Велислав, Велислава, Велко, Вельо, Велин.

Честито Възкресение Христово!

Вашият коментар