Отбелязаха годишнините от рождението на Вазов и Йовков с конференция „Музиката на словото“

Студенти и преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски“ отбелязаха началото на новата учебна година с впечатляващото събитие „Музиката на словото“. Ежегодната 22-ра национална научна конференция за студенти и докторанти с международно участие бе посветена на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и на 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков, съобщиха организаторите от Филологическия факултет и студентско-докторантския Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“.

В събитието се включиха 53-ма участници (докторанти и студенти в бакалавърски и магистърски програми) от български и чуждестранни висши училища и институти (СУ, ПУ, ШУ, ЮЗУ, ИБЕ при БАН, Мелитополски държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“ – Украйна, Университет в Крагуевац – Сърбия).

Заседанията по секции преминаха с нужната дистанция, предвид епидемологичните мерки, както и с включени дистанционни модули, в рамките на които чуждестранните и част от българските участници презентираха научните си идеи. Докладите бяха оценявани от две национални журита (по езикознание и литературознание).

Културното събитие на конференцията събра участниците на среща с доц. д-р Владимир Янев – дългогодишен преподавател в Пловдивския университет, любимец на поколения студенти филолози, изтъкнат литературен изследовател и забележителен пловдивчанин. Колеги на доц. Янев представиха кратък филм посветен на него по случай неговата 70-годишнина.

Двудневната конференция приключи с награждаване на отличилите се участници и представяне на втория брой на Годишника “Verba iuvenium“ („Словото на младите“), включващ най-добрите текстове от предходната 21-ва национална конференция. Началото на пловдивския научен форум е поставено в далечната 1999 година от тогавашните асистенти във Филологическия факултет на ПУ Красимира Чакърова и Светла Черпокова, като постепенно се утвърждава като един от най-авторитетните форуми за изява на млади таланти от страната и чужбина. Традиционен съорганизатор на събитието е студентско-докторантският Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“, който тази година празнува своя 20-годишен юбилей

Вашият коментар