Отбелязваме Деня на българската община

По инициатива на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) от 1998 година 12 октомври се отбелязва като Ден на българската община. На  тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван Закон за общините и градското управление.  Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Традиционно, в навечерието на Деня на българската община, НСОРБ организира поредица от инициативи. Тази вечер на тържествена церемония в резиденция „Бояна“ в тесен кръг ще бъдат връчени Годишните награди на НСОРБ и Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво 2020 – 2022 г.

За първи път НСОРБ присъжда и почетна награда „Протегната ръка“ на личности, дали пример със своите действия или инициативи, как индивидуалните усилия на всеки са важни за общността.

НСОРБ ще връчи и награди в категориите „Партньор на общините“, „Общински инвеститор“ и „Принос в развитието на местното самоуправление“ на дружества, неправителствени организации, личности и общини с изявени постижения през отминалата година.

В рамките на церемонията 23 общини ще получат Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво 2020 – 2022 г., който се присъжда от 2007 г. по инициатива на Съвета на Европа.

Вашият коментар