Откриват първия библиомат в Шумен

След появата на първия библиомат в България от библиотеката „Пенчо Славейков” във Варна, услугата ще зарадва и жителите на град Шумен.

Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, една от най-големите и богати по фонд библиотеки в страната, въвежда нова услуга за своите читатели, като им предлага възможността да заемат книги за дома и да ги връщат в удобен за тях момент, несъобразен с работното време на институцията. Услугата ще е възможна чрез монтираните на централния вход на библиотеката външни станции за заемане и връщане на литература.

Станцията за връщане на литература е клетка, в която читателят пуска книгите, които трябва да върне на библиотеката, и в рамките на следващия работен ден те се отписват от читателския му картон.

Освен това, станцията ще предлага и заемане на литература, която представлява програмируеми клетки, всяка с електронна ключалка с код. След направена заявка на имейла на библиотеката libshumen@abv.bg или на телефон 0879060070 читателят ще получи sms съобщение с номер на клетка и код за достъп, след което в рамките на 24 часа ще трябва да си вземе заявените книги и да освободи клетката.

Библиоматът ще работи с QR кодове за бърз достъп до имейла и телефона за заявка на литература.

Официалното откриване на библиомата ще бъде днес в 17 часа.

Вашият коментар